Η κυβέρνηση της Δανίας εξασφάλισε ευρεία πολιτική υποστήριξη για το μεγαλύτερο κατασκευαστικό έργο της χώρας, ένα τεχνητό «νησί ενέργειας» 210 δισεκατομμυρίων κορωνών (34 δισεκατομμύρια δολάρια) και εκατοντάδες υπεράκτιους ανεμόμυλους που θα παρέχουν καθαρή ηλεκτρική ενέργεια και θα βοηθήσουν τη χώρα να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα ως το 2050.
Το τεχνητό νησί των 120.000 τετραγωνικών μέτρων θα δημιουργηθεί 80 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή, στη Βόρεια Θάλασσα, και θα φιλοξενήσει βασικές υποδομές που απαιτούνται για μια προγραμματισμένη επέκταση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων της Δανίας.
Το έργο, το οποίο περιλαμβάνει πολλά συνδεδεμένα υπεράκτια αιολικά πάρκα, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2033. Αρχικά θα είναι σε θέση να τροφοδοτήσει 3 gigawatt ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες 3 εκατομμυρίων νοικοκυριών, αν και οι σχεδιαστές θέλουν τελικά να αυξήσουν αυτό το ποσό στα 10 gigawatt.
«Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήμα για να περάσουμε από το όραμα στην πραγματικότητα», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Νταν Γιόργκεσεν. Η απόφαση δημιουργεί το πλαίσιο για ένα κρίσιμο έργο στην «πράσινη» μετάβαση, «όχι μόνο για τη Δανία, αλλά και για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο», ανέφερε σε δήλωση.
Η Δανία έχει δεσμευτεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 70% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2030 και θέλει να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050. Η σκανδιναβική χώρα, η οποία ήδη λαμβάνει περισσότερο από το 40% της ηλεκτρικής της ενέργειας από αιολική ενέργεια, έχει την ευχέρεια να είναι η πατρίδα της μεγαλύτερης στον κόσμο κατασκευάστριας ανεμογεννητριών, της Vestas Wind Systems A/S, αλλά και της κορυφαίας κατασκευάστριας υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο, της Orsted A/S.
Η κυβέρνηση λέει ότι τα δημόσια χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθεί τουλάχιστον το ήμισυ του κόστους κατασκευής του νησιού (11 δισεκατομμύρια κορώνες). Η χρηματοδότηση των αιολικών πάρκων και των συστημάτων μεταφοράς θα οριστικοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Πηγή: capital.gr