Η γέφυρα ενέργειας για την Ευρώπη περνάει από τη Θράκη

Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η διοργάνωση του 1ου ενεργειακού φόρουμ με θέμα το φυσικό αέριο και τα πετρελαιοειδή, που έγινε στην Αλεξανδρούπολη με πρωτοβουλία του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου. Όπως είπε ο γενικός διευθυντής του Ηλίας Σπυρτούνιας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του, η επιλογή της Αλεξανδρούπολης ως ανάδοχη πόλη της διοργάνωσης δεν ήταν τυχαία, αλλά έγινε επειδή «το ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο πιστεύει πολύ στη δυναμική της περιφέρειας» και λόγω της σημαντικής γεωστρατηγικής θέσης της πόλης.

Στόχος του συνεδρίου ήταν να κατασταθεί σαφές ότι η ενεργειακή αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να «ανοίξει» και η Αλεξανδρούπολη, λόγω της θέσης της, διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο σε αυτό το άνοιγμα αφού θα φιλοξενήσει στη θαλάσσια περιοχή της τον τερματικό σταθμό μεταφόρτωσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η ανάγκη του «ανοίγματος» της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, επισημάνθηκε και από τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίο από το βήμα του συνεδρίου κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία και τον πρόεδρο της Βλαντιμίρ Πούτιν ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια για να εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και τόνισε ότι η χώρα του «επιθυμεί να σπάσει το μονοπώλιο της Ρωσίας στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη». Ανέφερε εν τούτοις, πως γνωρίζει ότι η ΗΠΑ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη Ρωσία στην παραγωγή ενέργειας, αλλά αυτό που επιθυμούν είναι η είσοδος νέων παικτών στην αγορά.

Τρία σημαντικά ενεργειακά projects 

Για την Ελλάδα, ο LNG και η διαχείρισή του αποτελεί μέρος της Εθνικής Στρατηγικής στον τομέα της ενέργειας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Έλληνα υπουργού περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ο οποίος είπε πως η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας συναρτάται απόλυτα στην ευρωπαϊκή, καθώς η Ένωση αναζητά πλέον νέες πηγές ενέργειας και μάλιστα σε φθηνή τιμή για να είναι προσβάσιμη σε όλους.

Ταυτόχρονα η Ε.Ε. επιδιώκει και την ενοποίηση της αγοράς αερίου επί του εδάφους της, με τον κο Σταθάκη να σημειώνει ότι η χώρα μας αυτή την περίοδο υλοποιεί τρία σημαντικά ενεργειακά Projects, που είναι ο αγωγός ΤΑΡ (που διέρχεται και από την περιφέρεια ΑΜΘ), ο κάθετος ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB (που διέρχεται μέσω του νομού Ροδόπης) και ο τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη. 

Ο διασυνδετήριος αγωγός IGB, αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα της τοποθέτησης της Βουλγάρας υπουργού Ενέργειας Τεμενούζκα Πέτκοβα, που επέμεινε πολύ στο ότι πρέπει η νοτιοανατολική Ευρώπη να θωρακιστεί ενεργειακά ανάγοντας τη χώρα της σε ρυθμιστικό παράγοντα αναφορικά με αυτή την αναβάθμιση.

Ο Σέρβος ομόλογός της Αλεξάνταρ Άντιτς εμφανίστηκε περισσότερο μετριοπαθής για να πει ότι κατά την άποψη που πρεσβεύει η χώρα του, η ενέργεια δεν θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικής, παρόλα αυτά αυτό συμβαίνει και ο ίδιος εκτιμά ότι «οι μικρές χώρες πρέπει να παραμείνουν ενωμένες» για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. 

Στο τέλος του μήνα μάλιστα – στις 28/09 – θα υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας το οποίο θα αφορά τα ενεργειακά ζητήματα.

Πως υποδέχτηκαν το συνέδριο οι τοπικές αρχές; 

«Πλέριος ευτυχίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης για να πει ότι το συνέδριο αυτό ανάγει την πρωτεύουσα του Έβρου στη θέση που της αναλογεί και την οποία είχε ούτως ή άλλως κατά το παρελθόν, αφού εν τη γενέσει της η πόλη ήταν διαμετακομιστικός και εμπορικός κόμβος.

Ο δήμαρχος επίσης προέταξε και τη θετική στάση της τοπικής κοινωνίας στο έργο του LNG λέγοντας ότι η Αλεξανδρούπολη αποτελεί «ενεργειακή γέφυρα» ενώ συνεχάρη και τον υπουργό ενέργειας Γιώργου Σταθάκη για την ταχύτατη απόκρισή του στο αίτημα περί εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πεδίων της Αλεξανδρούπολης.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος χαρακτήρισε το συνέδριο ως «αφορμή για την έναρξη ενός γόνιμου διαλόγου για την ενέργεια» παρατηρώντας ότι οι αλλαγές των ενεργειακών δεδομένων ανά τον κόσμο επηρεάζουν πλέον και την Ελλάδα και ακόμη πιο συγκεκριμένα την ΑΜΘ, η οποία –όπως είπε- κάνει σημαντικά βήματα και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τελευταίος πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης για να καλωσορίσει και αυτός με τη σειρά του, τους συμμετέχοντες, αλλά και για να παρατηρήσει ότι «εφόσον μιλούμε για ενέργεια, πρέπει να μιλούμε και για ναυτιλία καθώς αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταφορά της». Εν συντομία ο πρόεδρος ανέφερε τα βασικά χαρακτηριστικά των υποδομών που διαθέτει ο δήμος Αλεξανδρούπολης και μπορούν να ενισχύσουν το ρόλο του στην ενεργειακή σκακιέρα. Ο κος Τοψίδης ολοκλήρωσε μάλιστα με την ευχή «σε λίγο καιρό να ανοίξει στο Επιμελητήριο ειδική κατηγορία επιχειρήσεων που θα ασχολούνται με την ενέργεια».

Το Oil & Gas Forum διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο με βασικό χορηγό την εταιρία Gastrade και πέρα από την πολιτική του διάσταση, η οποία αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική, το υπόλοιπο μέρος του ήταν περισσότερο τεχνοκρατικό. Ωστόσο και εκεί διακινήθηκαν σημαντικές πληροφορίες αναφορικά με την αγορά ενέργειας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως.

Εν κατακλείδι πάντως το μεγαλύτερο μέρος του συνεδρίου αφιερώθηκε στο φυσικό αέριο, ωστόσο υπήρξαν και αναφορές – καθώς και ένα «τραπέζι» – σχετικά με τα πετρελαιοειδή, τα οποία όμως δεν αφορούν τόσο τη βόρεια Ελλάδα, όσο την Κρήτη όπου υπάρχουν και σχετικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων που βαίνουν προς εκμετάλλευση. 


Πηγή: www.xronos.gr