«Οι ηλιακοί συλλέκτες, η βιομάζα και στα βόρεια της χώρας – σε μικρότερο βαθμό – τα αιολικά πάρκα, είναι οι ενεργειακοί στόχοι μας, στους οποίους θα θέλαμε τη συνεργασία μας με αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις».
Αυτό τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας και Πετρελαίων της Ακτής του Ελεφαντοστού, κ. Τιερύ Τανό, στη συνάντηση που είχε στο Αμπιτζάν με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Τέρενς Κουίκ, στο περιθώριο των διμερών συναντήσεων του κατά τη διάρκεια και στο τέλος της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αφρικανικής Ένωσης.
Είχε προηγηθεί συνάντηση και με τον τέως Υπουργό Εμπορίου, κ. Ζαν-Λουί Μπιγιόν, εκπρόσωπο πλέον του πανίσχυρου επιχειρηματικού φόρουμ της χώρας, ο οποίος με τη σειρά του ζήτησε από τον κ. Κουίκ να ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας για B2B συνεργασίες, με δεδομένο ότι με τους υψηλούς ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της Ακτής του Ελεφαντοστού, υπάρχουν πολλοί τομείς ενδιαφέροντος όπως ο κατασκευαστικός, η τυποποίηση προϊόντων, ο ναυτιλιακός και κυρίως ο τομέας της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών.
«Πληροφορούμαι με πολύ μεγάλη χαρά για εσάς τους Έλληνες ότι έχετε αντιστρέψει την κατάσταση και ότι όλοι οι μακροοικονομικοί δείκτες, αλλά και πολλοί δείκτες της καθημερινότητάς σας, έχουν πολλά σημαντικά θετικά πρόσημα. Μόνο που ελάχιστα ΜΜΕ το διακινούν ειδησεογραφικά» δήλωσε ο κ. Μπιγιόν.
«Απεναντίας, πριν από λίγα χρόνια, όλοι έγραφαν για μία επερχόμενη καταστροφή, όλοι έλεγαν ότι η Ελλάδα πάει για πτώχευση, δημιουργώντας ένα πανικό. Αυτή η αντίφαση είναι σημεία των καιρών και σας το επισημαίνω επειδή υπήρξατε δημοσιογράφος. Τώρα που η Ελλάδα παίρνει τα επάνω της, ας έρθουν οι εταιρείες της να δουλέψουν εδώ μαζί μας.
Σας διαβεβαιώνω ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια, όταν μάλιστα οι φορολογικοί μας νόμοι επιτρέπουν στις ξένες εταιρείες να εξάγουν 100% τα κέρδη τους χωρίς συναλλαγματικές διατυπώσεις, και όπως επίσης μία εταιρία μπορεί να συσταθεί εδώ χωρίς γραφειοκρατία, μέσα σε 24 ώρες», συμπλήρωσε ο κ. Μπιγιόν.
Όπως υπογραμμίζεται σε σχετικό δελτίο τύπου του ΥΠΕΞ, οι συναντήσεις του κ. Κουίκ έγιναν «με πρωτοβουλία της ελληνικής ομογένειας της Ακτής του Ελεφαντοστού, η οποία μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος, να μην ξεπερνά στο Αμπιτζάν τους 30, αλλά είναι πολύ ισχυρή επιχειρηματικά, με εταιρείες ακόμα και μέσα στην τριάδα των αντίστοιχων τοπικών, και με πολύ ισχυρές προσβάσεις στον επιχειρηματικό και πολιτικό-κυβερνητικό ιστό της χώρας».