Σταθερό στα επίπεδα των 15,5 λεπτών/κιλοβατώρα για καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες τον μήνα κράτησε το τιμολόγιό της η ΔΕΗ τον Οκτώβριο, ενώ αυξομειώσεις παρατηρούνται στα τιμολόγια των υπολοίπων παρόχων.
Σε επίπεδο μήνα τα τιμολόγια του Οκτωβρίου κινούνται σε μια κλίμακα τιμών από 8,88 έως 19,8 λεπτά/kWh. Η αντίστοιχη κλίμακα τον Σεπτέμβριο ήταν 8 έως 19,6 λεπτά/kWh. Η μέση χρέωση διαμορφώνεται στα 14,6 λεπτά/kWh, αυξημένη κατά 6% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, που ήταν 13,8 λεπτά/kWh.
Οι τιμές που ανακοινώθηκαν από τους παρόχους για τις καταναλώσεις του Οκτωβρίου είναι χωρίς επιδοτήσεις, τις οποίες αναμένεται να ανακοινώσει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, και με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία θα λάβουν υπόψη τους το τιμολόγιο της ΔΕΗ. Τον Σεπτέμβριο η επιδότηση ήταν 15 ευρώ/MWh για μηνιαίες καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες και διατέθηκαν συνολικά 21,4 εκατ. ευρώ.
Οι επιδοτήσεις από το νέο έτος θα πρέπει, βάσει και των κατευθύνσεων της Ε.Ε., να είναι στοχευμένες και η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει την κατάργηση των οριζόντιων επιδοτήσεων στο τέλος του έτους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζει αυτή την περίοδο ένα σχέδιο διεύρυνσης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) στο οποίο υπάγονται ευάλωτοι καταναλωτές, έτσι ώστε οι στοχευμένες επιδοτήσεις να καλύψουν μεγαλύτερη γκάμα καταναλωτών εισάγοντας μια νέα κατηγορία, αυτή των «ενεργειακά ευάλωτων».
Ως ενεργειακά ευάλωτοι χαρακτηρίζονται οι καταναλωτές που δαπανούν μεγαλύτερο ποσό του εισοδήματός τους για να θερμανθούν και εν προκειμένω καταναλωτές που διαμένουν σε περιοχές με πιο βαρύ χειμώνα. Θα ακολουθηθεί δηλαδή ένα μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια για τη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης, βασισμένο σε βαθμοημέρες, που θα διαφοροποιεί την επιδότηση από περιοχή σε περιοχή. Το νέο σχέδιο επιδοτήσεων αναμένεται να ανακοινωθεί από τον υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη μέσα στον Οκτώβριο, μαζί με τα μέτρα για την καταπολέμηση των στρατηγικών κακοπληρωτών και των ρευματοκλοπών που δρομολογεί αυτό το διάστημα το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ και τις εταιρείες προμήθειας.
Η πορεία των τιμών τη χειμερινή περίοδο απασχολεί συνολικότερα την Ευρώπη, γι’ αυτό και η Ε.Ε. στις συστάσεις της προς τα κράτη-μέλη έχει υποδείξει την κατάργηση των έκτακτων μέτρων, δίνοντας ωστόσο τη δυνατότητα επαναφοράς τους σε περίπτωση που υπάρξει μια νέα υψηλή διακύμανση.
Η μέση λιανική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στις Βρυξέλλες η Eurelectric (Ενωση βιομηχανιών ηλεκτρικής ενέργειας), μειώθηκε το 2023 κατά 34% σε σχέση με την κορύφωση του 2022, ωστόσο εξακολουθεί να είναι κατά 58% υψηλότερη από το 2021. Παραμένει, δε, διπλάσια σε σχέση με το 2019, που ήταν και το τελευταίο έτος που η αγορά βρισκόταν σε κανονικότητα. «Στοχεύστε σε μέτρα στήριξης σε ευάλωτους πελάτες και μειώστε τους φόρους και τις εισφορές στην ηλεκτρική ενέργεια» καλεί τις Βρυξέλλες η Eurelectric, για να περιοριστεί η επιβάρυνση από το κόστος της ενεργειακής μετάβασης.

Γράφει η Χρύσα Λιάγγου – Πηγή: kathimerini.gr