Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για να εγκρίνει τη συμφωνία των 4 σημείων, για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου.
Ακολούθως αύριο αναμένεται να δημοσιευθούν οι δύο ρυθμιστικές αποφάσεις της ΡΑΕΚ και την Πέμπτη αναμένεται στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, για να ανακοινώσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας στον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ελλάδα.
Μετά από τις μακροχρόνιες, επαφές και διαπραγματεύσεις τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας είναι:
– Να ληφθεί ρυθμιστική απόφαση για να ανακτήσει ο ΑΔΜΗΕ έσοδα ύψους 125 εκατ. ευρώ, σε 5 χρόνια, στη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου.
Η κυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι το κόστος αυτό θα το καλύψει από έσοδα ρύπων, ενώ τα υπόλοιπα έσοδα που δικαιούται ο ΑΔΜΗΕ θα κεφαλαιοποιηθούν και θα ανακτηθούν με την εκκίνηση της λειτουργίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης.
– Να ληφθεί ρυθμιστική απόφαση για το WACC όλης της περιόδου.
– Να εισέλθει η Κυπριακή Δημοκρατία μέτοχος στην ηλεκτρική διασύνδεση Great Sea Interconnector. Σήμερα μοναδικός μέτοχος είναι ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει και την ευθύνη υλοποίησης του έργου για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector). Με βάση τη συμφωνία η Λευκωσία θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο με 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αν και η απόφαση θα ληφθεί τώρα η κυπριακή πλευρά επιδιώκει να την υλοποιήσει μετά τον Νοέμβριο
– Να αυξήσει η Ελλάδα το ποσοστό της γεωπολιτικής εγγύησης για την υλοποίηση του έργου του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου, στο 50-50.
Κρίσιμα ορόσημα και στο βάθος ΗΠΑ
Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας κρίσιμη είναι η έγκριση του υπουργικού συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, που συνεδριάζει σήμερα 17 του μηνός και η επίσκεψη του προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σημειώνεται ότι μετά την Αθήνα, το επόμενο ταξίδι του Προέδρου της Κύπρου είναι στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έπαιξαν κρίσιμο ρόλο για να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να συμφωνηθεί η συμμετοχή της Κύπρου στο έργο, τόσο στο κόστος του όσο και με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο.
Οι ΗΠΑ βλέπουν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Κύππου ένα κρίσιμο κομμάτι του παζλ στη διαμόρφωση των ηλεκτρικών διαδρόμων του μέλλοντος, σε μια εποχή που τόσο η Ευρώπη όσο και η Μεσόγειος αποτελούν ένα πεδίο ανταγωνισμού για Ρωσία και ΗΠΑ.
Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργού για θέματα ενέργειας του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, μιλώντας στο 4ο Thessaloniki Metropolitan Summit και στο South East Europe Forum τόνισε τη σημασία του Great Sea Interconnector, για τη διασυνδεσιμότητα της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία θα βασίζεται σε καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια. Το έργο θα δημιουργήσει έναν δακτύλιο μεταφοράς πράσινης ενέργειας, γεγονός που θα μεταμορφώσει το ενεργειακό μείγμα της περιοχής. «Δεν πρέπει να αφήσουμε το φθηνό ρωσικό αέριο που χρηματοδοτεί τους πυραύλους στην Ουκρανία να εμποδίσει τις διασυνδέσεις στη Μεσόγειο», είπε χαρακτηριστικά.