Την χρηματοδότηση έργου 10 δισ. δολαρίων για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έξω από τις ακτές του Τέξας, ανακοίνωσαν οι εταιρείες Εxxon Mobil και Qatar Petroleum.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Exxon Mobil, η κατασκευή του τερματικόυ σταθμού Golden Pass LNG, που βρίσκεται στο Sabine Pass του Τέξας, θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2019 και οι εξαγωγές αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024.
Το έργο θα έχει δυναμικότητα παραγωγής LNG περίπου 16 εκατ. τόνων ετησίως, ποσότητα που θα διοχετεύεται για την προμήθεια της παγκόσμιας αγοράς, σύμφωνα με τη δήλωση.
«Η πλούσια εμπειρία της ExxonMobil και της Qatar Petroleum προσφέρει την τεχνογνωσία, τους πόρους και την οικονομική δύναμη που απαιτούνται για την κατασκευή και τη λειτουργία μιας ολοκληρωμένης εγκατάστασης υγροποίησης και εξαγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Darren Woods, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ExxonMobil Corporation.
«Το Golden Pass θα προσφέρει αυξημένη, αξιόπιστη, μακροπρόθεσμη προμήθεια LNG στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, θα τονώσει την τοπική ανάπτυξη και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.
Όπως σημειώνεται στη δήλωση της ExxonMobil, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις ανεξάρτητης μελέτης, το έργο μπορεί δυνητικά να αποδώσει οικονομικά οφέλη για τις ΗΠΑ έως και $31 δισ. δολάρια, ενώ σε περισσότερα από $4,6 δισ. ανέρχονται τα δυνητικά έσοδα από άμεσες ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές φορολογικές εισπράξεις κατά τη διάρκεια ζωής της μονάδας.
«Αυτή η επένδυση, ύψους άνω των $10 δισ., έχει ιδιαίτερη σημασία ως μία από τις μεγαλύτερες ενιαίες επενδύσεις στην ιστορία του LNG των ΗΠΑ», ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Qatar Petroleum, Saad Sherida Al-Kaabi.
«Το έργο εξαγωγής LNG του Golden Pass δεν είναι η πρώτη μας επένδυση στις Ηνωμένες Πολιτείες και σίγουρα δεν πρόκειται να είναι η τελευταία μας. Αποτελεί σημαντικό μέρος των σχεδίων που ανακοίνωσε η Qatar Petroleum για επενδύσεις $20 δισ. στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ», πρόσθεσε.
Η ExxonMobil κατέχει μερίδιο 30% στο Golden Pass, ενώ η Qatar Petroleum κατέχει το υπόλοιπο 70%.