Το 86% της ενέργειας που προστέθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο το περασμένο έτος προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής Guardian.

Από τα 24,5 γιγαβάτ που προστέθηκαν σε όλη την Ε.Ε. το 2016, τα 21,1 προήλθαν από την αιολική, ηλιακή, και υδροηλεκτρική ενέργεια, καθώς και τη βιομάζα, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του 79% του 2014.
Παρά το γεγονός ότι η εγκατεστημένη ισχύς αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη ανέρχεται τώρα στα 153,7 γιγαβάτ, εξακολουθεί να κρατά αποτελεί σχετικά μικρό μερίδιο των 918,8 γιγαβάτ της συνολικής ισχύος που παράγουν τα 28 κράτη – μέλη. Τα αιολικά πάρκα αντιπροσωπεύουν για πρώτη φορά περισσότερο από το 50%, σύμφωνα με τα δεδομένα της ΜΚΟ WindEurope.
Όσον αφορά τις επιμέρους επιδόσεις, η Γερμανία εγκατέστησε την περισσότερη νέα αιολική ενέργεια το 2016, ενώ  Γαλλία,  Ολλανδία,  Φινλανδία,  Ιρλανδία και Λιθουανία είχαν επιδόσεις ρεκόρ για νέες εγκαταστάσεις αιολικών  πάρκων.  Η Γερμανία παράγει ήδη τρεις φορές περισσότερη αιολική ενέργεια από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. και εγκατέστησε το 44% των νέων αιολικών έργων στην Ευρώπη το περασμένο έτος.
Εξαιτίας της οικονομική κρίσης, Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, οι οποίες την προηγούμενη δεκαετία εκπροσωπούσαν μεγάλο μέρος της αύξησης των νέων αιολικών πάρκων, τώρα είναι πλέον ουραγοί.
Η Πολωνία πέρυσι υιοθέτησε νομοθεσία που περιορίζει την κατασκευή ανεμογεννητριών κοντά κατοικημένες περιοχές, με αποτέλεσμα τη στασιμότητα της τοπικής βιομηχανίας αιολικής ενέργειας.
«Οι αριθμοί για τώρα φαίνονται θετικοί και ο αριθμός των επενδύσεων εμφανίζεται πολύ καλός. Αλλά μακροπρόθεσμα, μόνο επτά από τις 28 χώρες της Ε.Ε. έχουν σαφείς πολιτικές για την αιολική ενέργεια μετά το 2020», δήλωσε ο Τζάιλς Ντίκσον, επικεφαλής της WindEurope ενώ κατέληξε ότι «σήμερα βλέπουμε λιγότερη φιλοδοξία για την εκπόνηση πολιτικών με αντικείμενοτις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από ό,τι πριν από πέντε ή ακόμα και τρία χρόνια, σε όλα τα κράτη μέλη»