Σε κοινή δήλωση για την ενισχυμένη συνεργασία ΕΕ και Αιγύπτου στις προκλήσεις του κλίματος, της ενέργειας και του βιομηχανικού μετασχηματισμού ενόψει της COP27 που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο, προχώρησαν η πρόεδρος της Κομισιόν, κα. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, κ. Αμπτέλ Φάχαχ Ελ Σίσι κατά τη συνάντησή τους στο Κάϊρο.
Μεταξύ άλλων τα δύο μέρη δεσμεύονται να εντείνουν τη συνεργασία τους με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο και τις δράσεις ενεργειακής απόδοσης, αξιοποιώντας τις σημαντικές δυνατότητες της Αιγύπτου για οικονομική επέκταση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ιδίως την παραγωγή καθαρών καυσίμων υδρογόνου και την εκτεταμένη υποστήριξη της ΕΕ σε αυτούς τους τομείς όλα αυτά τα χρόνια.
Το πλήρες κείμενο της κοινής δήλωσης έχει ως εξής:
«Ο Πρόεδρος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Abdel Fattah El Sisi, και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ursula von der Leyen, συναντήθηκαν σήμερα στο Κάιρο για να επανεξετάσουν και να συζητήσουν την ενισχυμένη συνεργασία στις προκλήσεις του κλίματος, της ενέργειας και του βιομηχανικού μετασχηματισμού ενόψει της COP27 που θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο.
Η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και μια ισορροπημένη και δίκαιη πράσινη μετάβαση αποτελούν κοινές προτεραιότητες για την Αίγυπτο και την ΕΕ.
Αναγνωρίζοντας την επείγουσα ανάγκη να ληφθούν φιλόδοξα μέτρα και να εμπνεύσουμε την παγκόσμια δράση, επιβεβαιώνουμε την κοινή μας δέσμευση και αποφασιστικότητα να επιταχύνουμε τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση και να αναπτύξουμε μια οικονομία με αποδοτική χρήση πόρων, κοινωνικά δίκαιη και χαμηλές εκπομπές και κλιματικά ουδέτερη οικονομία για την ενίσχυση της κοινής ευημερίας μέσω ανθεκτικής και βιώσιμης ανάπτυξης .
Πυλώνες η Ατζέντα 2030 και η Συμφωνία του Παρισιού
Η Αίγυπτος και η ΕΕ αναγνωρίζουν την πλήρη υιοθέτηση της Ατζέντας του 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και της Συμφωνίας του Παρισιού ως θεμελιώδεις πυλώνες για την προετοιμασία του κόσμου για μελλοντικούς συστημικούς κραδασμούς. Το εμπόριο, οι επενδύσεις και η μεταρρύθμιση της πολιτικής για την υποστήριξη αυτών των συμφωνιών και με βάση τις συμφωνημένες αρχές τους αποτελούν τους μοχλούς και τις προϋποθέσεις της βιώσιμης ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Δεσμευόμαστε να εκπληρώσουμε τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και να διατηρήσουμε το όριο των 1,5 βαθμών για την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας εφικτό, βασιζόμενοι στα αποτελέσματα της COP του Κατοβίτσε, στο Σύμφωνο της Γλασκόβης για το κλίμα και άλλες σχετικές αποφάσεις COP και μέσω ενημερωμένων εθνικών συνεισφορών, χαμηλών εκπομπών σχέδια, μηδενικές στρατηγικές και εφαρμογή πολιτικής.
Ανταποκρινόμενοι στην επιστήμη, προτρέπουμε όλες τις χώρες να διερευνήσουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να επιδιώξουν την υψηλότερη δυνατή φιλοδοξία και να λάβουν μέτρα για την επιτάχυνση της υλοποίησης των υποσχέσεων μετριασμού που έχουν δοθεί, να σημειώσουν ουσιαστική πρόοδο προς μια φιλόδοξη και μετασχηματιστική προσέγγιση προσαρμογής και να εκπληρώσουν τη χρηματοδότηση για το κλίμα δεσμεύσεις και δεσμεύσεις. Η μετάβαση σε μια πράσινη και κυκλική οικονομία, ιδίως η διασφάλιση της ακεραιότητας όλων των οικοσυστημάτων και της προστασίας της βιοποικιλότητας και η βιώσιμη διαχείριση των πόρων σε όλα τα επίπεδα, κατά περίπτωση, συμπεριλαμβανομένου του νερού, αποτελεί βασικό στοιχείο για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης με ουδέτερη κλιματική αλλαγή.
Η Αίγυπτος και η ΕΕ θα ενώσουν τις προσπάθειες για να διατηρήσουν το πολιτικό μομέντουμ για την επιτυχή εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και να εξασφαλίσουν φιλόδοξα αποτελέσματα στη COP27. Αναγνωρίζοντας τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε και από τις δύο πλευρές, επαναλαμβάνουμε τη σημασία των εξής:
-
Όλα τα μέρη που επανεξετάζουν και ενισχύουν τους στόχους του 2030 στις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές τους, όπως απαιτείται για την ευθυγράμμιση με τη Συμφωνία του Παρισιού, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές εθνικές συνθήκες έγκαιρα για την COP27,
-
Tην προώθηση μιας ταχείας παγκόσμιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης που μας θέτει σε μια πορεία προς παγκόσμιες καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του αιώνα,
-
Aύξηση της ικανότητας προσαρμογής, ενίσχυση της εφαρμογής των δράσεων προσαρμογής και ανθεκτικότητας στο έδαφος, καθώς και συνέχιση της συνεργασίας για την αποτροπή, την ελαχιστοποίηση και την αντιμετώπιση των απωλειών και των ζημιών λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής,
-
Eπιτάχυνση της ευθυγράμμισης των χρηματοοικονομικών ροών με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού και την επίτευξη του στόχου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό, και τουλάχιστον διπλασιασμό της συλλογικής παροχής χρηματοδότησης για το κλίμα για την προσαρμογή στις αναπτυσσόμενες χώρες από τα επίπεδα του 2019 έως το 2025, και περαιτέρω ενίσχυση της κινητοποίηση της χρηματοδότησης για το κλίμα για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών.