Επανάσταση στα συστήματα που χρησιμοποιούνται για παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας ενδεέεται να επιφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου του Cambridge, καθώς ερευνητές χρησιμοποίησαν ημι-τεχνητή φωτοσύνθεση για να διερευνήσουν τρόπους παραγωγής και αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας.
Αυτό που έκαναν ήταν να χρησιμοποιήσουν φυσικό φως για να μετατρέψουν νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο, χρησιμοποιώντας ένα μείγμα βιολογικών συστατικών και ανθρώπινων, τεχνητών τεχνολογιών. Με αυτό τον τρόπο η μέθοδός τους καταφέρνει να απορροφά περισσότερο ηλιακό φως από ό,τι η φυσική φωτοσύνθεση.
Η τεχνητή φωτοσύνθεση υπάρχει εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν είχε χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη δημιουργία ανανεώσιμης ενέργειας, επειδή βασίζεται στη χρήση καταλυτών, που συχνά είναι ακριβοί και τοξικοί. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανικό επίπεδο.
«Η φυσική φωτοσύνθεση δεν είναι αποτελεσματική επειδή έχει εξελιχθεί απλώς για λόγους επιβίωσης, ώστε να παράγει την ελάχιστη απαιτούμενη ενέργεια, περίπου το 1-2% αυτού που θα μπορούσε να μετατρέψει και να αποθηκεύσει», δήλωσε η Καταρζίνα Σοκόλ, επικεφαλής της έρευνας και διδακτορικός φοιτητής στο κολλέγιο.
«Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι μπορούμε να επιλέγουμε τις διαδικασίες που θέλουμε και να επιτύχουμε την αντίδραση που επιθυμούμε, χωρίς να είναι διαθέσιμη στη φύση. Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια μεγάλη πλατφόρμα για την ανάπτυξη ηλιακών τεχνολογιών. Η προσέγγιση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συνδυάσουμε άλλες αντιδράσεις, να μάθουμε από αυτές, και στη συνέχεια να κατασκευάσουμε συνθετικά, πιο ισχυρά κομμάτια τεχνολογίας ηλιακής ενέργειας», δήλωσε.