Μέχρι το καλοκαίρι στοχεύει η ΔΕΔΑ (δημόσια επιχείρηση δικτύων διανομής αερίου) να έχει αναθέσει το πρώτο πακέτο εργολαβιών για την κατασκευή των έργων υποδομής σε 3 περιφέρειες και συνολικά 18 πόλεις.
Το πρώτο αυτό πακέτο των έργων έχει προϋπολογισμό 172 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει όχι μόνο τις προμήθειες υλικών (σωλήνες) αλλά και το κατασκευαστικό έργο. Το ενδιαφέρον με αυτά τα έργα για την επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, είναι ότι για πρώτη φορά τίθεται σε εφαρμογή πρόσφατος νόμος που υποχρεώνει όσους κατασκευάζουν έργα υποδομής να ενημερώνουν όλους τους ενδεχόμενους ενδιαφερόμενους να αξιοποιήσουν την υποδομή και για δικές τους εργασίες.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως ενημέρωσε η διοίκηση της ΔΕΔΑ, θα ενημερωθούν όλες οι εταιρείες τηλεφωνίας, προκειμένου εάν θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις εργασίες της εταιρείας αερίου προκειμένου να εγκαταστήσουν δίκτυα οπτικών ινών στις συγκεκριμένες πόλεις.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί ταυτόχρονα με τα δίκτυα αερίου, εάν εκδηλωθεί ενδιαφέρον να υπάρξει επέκταση και του δικτύου οπτικών ινών σε συνολικά 18 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας που περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο των έργων ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την πενταετία 2019 – 2023.
Συγκεκριμένα η πρώτη φάση των έργων της ΔΕΔΑ αφορά στις περιφέρειες Αν. Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα για δίκτυο αγωγών μήκους 1130 χιλιομέτρων στις πόλεις
Καρπενήσι, Άμφισσα, Θήβα, Λιβαδειά, Λαμία, Χαλκίδα (Περιφέρεια Στερεάς) Βέροια, Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Σέρρες, Κιλκίς (Κεντρική Μακεδονία) και Ορεστιάδα, Καβάλα, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Ξάνθη (Αν. Μακεδονία – Θράκη).
Σε ό,τι αφορά τις δημοπρατήσεις, όπως έγινε χθες γνωστό, η ΔΕΔΑ σκοπεύει να σπάσει τα επιμέρους έργα: για την προμήθεια υλικών προβλέπεται ένας ανάδοχος για κάθε περιφέρεια δηλαδή θα αναδειχθούν συνολικά 3 προμηθευτές ενώ για το κατασκευαστικό έργο στόχος είναι να γίνει ανά τμήματα με έναν εργολάβο ανά δύο πόλεις το πολύ, με στόχο να ανοίξει η αγορά και να μειωθεί το ρίσκο.
Τέλος να σημειωθεί ότι στην επίμαχη 5ετία προβλέπεται και δεύτερος κύκλος έργων ανάπτυξης δικτύου με έμφαση στη Δ. Μακεδονία και τη Δ. Ελλάδα και τις πόλεις Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Γρεβενά, Πάτρα, Πύργος και Αγρίνιο.
Εκεί θα αναπτυχθεί δίκτυο 850 χλμ και το ύψος των εργολαβιών θα φτάσει τα 109 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος κύκλος έργων έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (ΕΣΠΑ, ΕΤΕΠ, ίδια κεφάλαια) ενώ για το δεύτερο κύκλο έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες ένταξης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr