Τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής, οι περισσότερες δομές είτε βιομηχανικές είτε κτιριακές έχουν την ανάγκη να προχωρήσουν σε διάφορες δράσεις για την αποδοτικότερη ενεργειακή τους διαχείριση αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος και την βιωσιμότητα.
Βασιζόμενη στις ανάγκες αυτές η Schneider Electric έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη λύση αυτή, του EcoStruxure Power, η οποία προσφέρει ποικίλα συστήματα που στοχεύουν στην ψηφιοποίηση, την αποδοτική ενεργειακή διαχείριση και την βιωσιμότητα.  

Power Monitoring Expert
Βασικό πυλώνα του EcoStruxure Power αποτελεί το σύστημα ενεργειακής εποπτείας  Power Monitoring ExpertPME. Το Power Monitoring Expert λοιπόν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο λογισμικού εποπτείας για εφαρμογές διαχείρισης ισχύος. 
1) Το λογισμικό συλλέγει δεδομένα αυτόματα από το ηλεκτρικό δίκτυο της εγκατάστασης και τα οπτικοποιεί σε ουσιαστικές πληροφορίες μέσω web interface. 
2) Το λογισμικό σύστημα ΡΜΕ είναι σε θέση να παρουσιάζει ενεργειακά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο (ανάλυση δευτερολέπτου), καθώς επίσης και ιστορικά δεδομένα σε ποικίλες μορφές διαγραμμάτων.
3) Το ΡΜΕ είναι πιστοποιημένο κατά ISO 50001, ISO50002 και ISO50006. Το εν λόγω πρότυπο καθορίζει τις απαιτήσεις για την εγκατάσταση, διατήρηση και βελτίωση ενός συστήματος ενεργειακής διαχείρισης. Όπως και άλλα ISO πρότυπα διαχείρισης συστήματος, ακολουθεί τη διαδικασία «Σχεδίασε-Κάνε-Έλεγξε-Δράσε» για συνεχή βελτίωση. 
Πηγή διαγράμματος: Schneider Electric Greece
Το ISO 50001 παρέχει ένα σύνολο απαιτήσεων που επιτρέπουν στους οργανισμούς να: 
  1. Αναπτύξουν μία πολιτική για πιο αποτελεσματική χρήση της ενέργειας.
  2. Καθορίσουν στόχους για την επίτευξη αυτής της πολιτικής.
  3. Συγκεντρώσουν δεδομένα για καλύτερη κατανόηση και λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χρήση ενέργειας.
  4. Μετρήσουν τα ληφθέντα αποτελέσματα.
  5. Επανεξετάσουν την αποτελεσματικότητα της πολιτικής.
  6. Βελτιώνουν συνεχώς τη διαχείριση της ενέργειας.
4) Το λογισμικό σύστημα ΡΜΕ είναι σε θέση να παρουσιάζει ενεργειακά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο (ανάλυση δευτερολέπτου), καθώς επίσης και ιστορικά δεδομένα σε ποικίλες μορφές διαγραμμάτων.  
Πηγή φωτογραφίας: Schneider Electric Greece
5) Δυνατό εργαλείο του συγκεκριμένου προγράμματος αποτελεί το reporting το οποίο δίνει την δυνατότητα εξαγωγής ενεργειακών αναφορών βάση ενεργειακών προτύπων, καθώς επίσης και την δυνατότητα δημιουργίας on demand αναφορών σε σχέση με τις ανάγκες της εκάστοτε εγκατάστασης. 
6) Το PME επιτρέπει ακόμη την παραμετροποίηση του λογισμικού για την υποστήριξη απομακρυσμένων πολλαπλών εγκαταστάσεων εντός διαφορετικών γεωγραφικών ζωνών και την παραμετροποίηση με βάση αλλαγής ώρας και γλώσσας ανά απομακρυσμένη εγκατάσταση.  
Πηγή φωτογραφίας: Schneider Electric Greece
7) Η ανάλυση και η απόδοση της ενέργειας παρουσιάζονται αναλυτικά με την χρήση νέων αλγορίθμων και μεθόδων. Ο υπεύθυνος της εγκατάστασης κατανοεί καλύτερα τι επηρεάζει τη χρήση ενέργειας, μπορεί να μετρά με ακρίβεια την εξοικονόμηση ενέργειας παρουσία μεταβαλλόμενων μεταβλητών, όπως ο καιρός ή η παραγωγή.  
8) Το PME δημιουργεί μοντέλα κατανάλωσης ενέργειας όπου μπορεί να συγκρίνει την πραγματική κατανάλωση με την αναμενόμενη, καθώς και να παρακολουθεί KPIs, όπως ένταση ενέργειας (kWh / μονάδα) ή συντελεστής απόδοσης (COP).