Σήμερα, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace απέστειλε νέα, επείγουσα ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη, με αίτημα να καταψηφίσει τη συμφωνία για τα νέα μεταλλαγμένα, οποιαδήποτε στιγμή αυτή τεθεί σε ψηφοφορία, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τη διαχρονική στάση της χώρας μας ενάντια στα μεταλλαγμένα.
Τονίζεται ξανά ότι ούτε τα παλιά, ούτε τα νέα μεταλλαγμένα χωράνε στα πιάτα και τη γη, και ότι η μόνη λύση στην αγροτική κρίση είναι η επείγουσα στροφή της ελληνικής γεωργίας σε μοντέλο βιώσιμης, ανθεκτικής και δίκαιης γεωργίας που διασφαλίζει σταθερό, αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς, επαρκή υγιεινή τροφή για όλους, διατροφική κυριαρχία στη χώρα και προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας, των οποίων η υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία και τη λειτουργικότητα των αγροτικών συστημάτων και τη ζωή.
Η επιστολή αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων επιστολών προς τον κ. Αυγενάκη να τοποθετηθεί ενάντια στα νέα μεταλλαγμένα, και εν όψει της σχετικής ψηφοφορίας που θα γίνει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις επόμενες μέρες. Θυμίζουμε ότι το σχέδιο νόμου της ΕΕ για τα νέα μεταλλαγμένα έλαβε πρόσφατα την υποστήριξη των μελών της περιβαλλοντικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο όλη την πρόοδο της ΕΕ στο συγκεκριμένο θέμα, τα δικαιώματα των αγροτών, το περιβάλλον, και φυσικά την υγεία.
Η επιστολή:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με αφορμή τις επερχόμενες συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τη συμφωνία για τα νέα μεταλλαγμένα, θα θέλαμε να σας επαναλάβουμε το αίτημά μας να καταψηφίσετε τη σχετική συμφωνία οποιαδήποτε στιγμή τεθεί σε ψηφοφορία, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τη διαχρονική στάση της χώρας μας ενάντια στα μεταλλαγμένα.
Έχουμε διαβάσει με μεγάλη ανησυχία την πρόσφατη τοποθέτησή σας σχετικά με τα νέα μεταλλαγμένα, όπου αναφέρετε τη στήριξη της κυβέρνησης στην «καινοτομία» και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο γεγονός ότι πρόκειται ξεκάθαρα για νέα γενιά μεταλλαγμένων που ενέχουν τους ίδιους ακριβώς κινδύνους για το περιβάλλον, τη γεωργία και την τροφή όπως όλα τα μεταλλαγμένα, οπότε απαιτείται να ρυθμίζονται βάσει της υπάρχουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα μεταλλαγμένα.
Σύμφωνα με τη νέα νομική ανάλυση της Greenpeace, ο νόμος για τα νέα μεταλλαγμένα παραβιάζει τα ατομικά δικαιώματα των αγροτών, ιδίως τα θεμελιώδη δικαιώματά τους στην ιδιοκτησία και την επιχειρηματική τους ελευθερία, δεν προστατεύει τις καλλιέργειες από γενετική επιμόλυνση, ενώ ταυτόχρονα εισάγει διπλώματα ευρεσιτεχνίας, καθιστώντας τους αγρότες εξαρτημένους από τους ελάχιστους αγροχημικούς κολοσσούς που θα καταλήξουν να ελέγχουν τη βάση των διατροφικών μας συστημάτων, δηλαδή τους σπόρους και το αναπαραγωγικό υλικό.
Όπως σας έχουμε ήδη ζητήσει, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει με τη στάση και την ψήφο της να απορρίψει τα νέα μεταλλαγμένα προκειμένου να προστατευτεί η ακεραιότητα του ισχύοντος ευρωπαϊκού πλαισίου για τα μεταλλαγμένα, το οποίο εγγυάται ότι τα μεταλλαγμένα δεν θα απελευθερωθούν στο περιβάλλον ούτε θα διακινηθούν στην αγορά, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαραίτητη αξιολόγηση κινδύνου, παρακολούθηση, σήμανση και ιχνηλασιμότητα.
Τονίζουμε ότι η μοναδική καινοτομία που χρειάζεται η χώρα είναι μια εθνική αγροδιατροφική πολιτική (ανύπαρκτη ως σήμερα) που να στρέφει επειγόντως την ελληνική γεωργία σε μοντέλο βιώσιμης, ανθεκτικής και δίκαιης γεωργίας που διασφαλίζει σταθερό, αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς, επαρκή υγιεινή τροφή για όλους, διατροφική κυριαρχία στη χώρα και προστασία του κλίματος και της βιοποικιλότητας, των οποίων η υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία και τη λειτουργικότητα των αγροτικών συστημάτων και τη ζωή μας.
Για τον λόγο αυτό, σας καλούμε:
-
Να τοποθετηθείτε δημόσια κατά των νέων μεταλλαγμένων.
-
Να καταψηφίσετε συμφωνίες και σχέδια νόμου που σχετίζονται με απελευθέρωση μεταλλαγμένων στο περιβάλλον.
-
Να διασφαλίσετε ότι όλοι οι οργανισμοί που προέρχονται από νέες γονιδιακές τεχνικές θα συνεχίσουν να ρυθμίζονται σύμφωνα με την υφιστάμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα μεταλλαγμένα.
-
Να διασφαλίσετε ότι τα προϊόντα τους δεν θα εισέρχονται παράνομα στην τροφική μας αλυσίδα».