Exxon, Shell και Chevron σχεδιάζουν να δαπανήσουν 10 δισ. δολ. στην αμερικανική αγορά σχιστόλιθου.

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες φέρονται έτοιμες για δυναμική είσοδο ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν έδειχναν κανένα ουσιαστικό ενδιαφέρον.
Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί αναμένεται να αποκτήσουν σημαντικό έρεισμα στο Δυτικό Τέξας με project όπως είναι το Bongo 76-43, ένα κοίτασμα στο οποίο έχουν γίνει γεωτρήσεις βάθους 10.000 ποδών.
Το πρώτο «κεφάλαιο» στο βιβλίο της «επανάστασης» του σχιστόλιθου στις ΗΠΑ το έγραψαν θρύλοι του χώρου, όπως ο γνωστός πετρελαιάς Harold Hamm και ο Aubrey McClendon, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, οι οποίοι μετέτρεψαν τα δανεικά χρήματα που εξασφάλισαν σε περιουσίες δισεκατομμυρίων. Το Bongo 76-43 χρηματοδοτείται από τη Shell.

Αν πετύχουν στο εγχείρημά τους οι μεγάλοι παίκτες, θα φέρουν τα πάνω κάτω στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ , θα δώσουν ώθηση στην παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου, θα διατηρήσουν χαμηλά τις τιμές, ενώ θα «κλέψουν» μερίδιο επιρροής από τους μεγάλους παραγωγούς, όπως η Σαουδική Αραβία.

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Shell, Cindy Taff, «μετατρέψαμε την εξόρυξη σχιστόλιθου από τέχνη σε επιστήμη». Οι ανεξάρτητες εταιρείες παρακολουθούν την άφιξη των τριών «μεγάλων» με ανάμικτα συναισθήματα. Οι Exxon, Shell και Chevron, με τους ισχυρούς ισολογισμούς τους, θα μπορούν να ξοδεύουν περισσότερα από τους ανεξάρτητους παίκτες για να πετύχουν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών και να εξασφαλίζουν προνομιακές εκτάσεις γεωτρήσεων. Αλλά αν οι μεγάλες εταιρείες επιδιώξουν να προχωρήσουν σε εξαγορές, τότε οι μικροί ανταγωνιστές θα κάνουν το παν για να καρπωθούν τα οφέλη.
Η Exxon το 2010 έκανε μια σημαντική επένδυση όταν εξαγόρασε την XTO Energy για 41 δισ. δολ. Επί σειρά ετών, ωστόσο, οι μεγάλες εταιρείες ξόδευαν λίγα για την αγορά σχιστόλιθου και αντιθέτως, επικεντρώνονταν σε έργα μηχανικής στη μέση του πουθενά. Τα κοιτάσματα απ’όπου αντλούσαν κυρίως οι μεγάλες πετρελαϊκές ήταν σε βαθιά νερά, όπου ένα μόνο πηγάδι μπορεί να κόστιζε 100 εκατ. δολ. Ωστόσο, τα πηγάδια σχιστόλιθου μπορεί να κοστίσουν μόλις 5 εκατ. δολάρια το καθένα.
Όλα τα παραπάνω άλλαξαν με την καθίζηση των τιμών του πετρελαίου το 2014, με τις μεγάλες εταιρείες να αναγκάζονται να μειώνουν κόστη και να επικεντρώνονται σε project που απέφεραν γρήγορα ρευστό και που μπορούσαν εύκολα να επιταχυνθούν ή να επιβραδυνθούν. Και ο σχιστόλιθος ήταν η λύση.

Πηγή: www.newmoney.gr