Οκτώ νέα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έφτασαν στην Τελική Επενδυτική Απόφαση σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, η κατασκευή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
Μια γιγαντιαία ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών με την προσθήκη 2,9 GW εμφάνισε η Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 2020. Πρόκειται για 356 νέες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες συνδεδεμένες στο δίκτυο, σε εννέα αιολικά πάρκα, ανεβάζοντας τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των off shore αιολικών σε 25 GW.
Σύμφωνα με την Wind Europe, πρόκειται για μια ανάπτυξη που αντιστοιχεί σε 5.402 ανεμογεννήτριες που συνδέονται με το δίκτυο σε 12 χώρες. Πέρσι με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, οκτώ νέα έργα υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έφτασαν στην Τελική Επενδυτική Απόφαση σε τέσσερις διαφορετικές χώρες, η κατασκευή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
Οι επενδύσεις για τα νέα έργα υπολογίζονται σε 26,3 δισ. ευρώ με στόχο τη χρηματοδότηση πρόσθετης χωρητικότητας 7,1 GW. Το 2020, η Ευρώπη πρόσθεσε 2.918 MW στο ενεργητικό της και ειδικότερα, οι Κάτω Χώρες παρείχαν νέα ισχύ στο δίκτυο 1.493 MW, το Βέλγιο 706 MW, το Ηνωμένο Βασίλειο 483 MW, η Γερμανία 219 MW και η Πορτογαλία 17 MW.
Υπολογίζεται ότι σήμερα, η Ευρώπη έχει 5.402 τουρμπίνες συνδεδεμένες στο δίκτυο, συνολικού ύψους 25.014 MW. Εννέα νέα αιολικά πάρκα ολοκληρώθηκαν, κάποια από τα οποία έχουν συνδεθεί στο δίκτυο ή πρόκειται να μπουν σε πλήρη λειτουργία εντός του έτους.
Πέρσι, πάντως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για πρώτη φορά, παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Με μερίδιο 38%, οι ΑΠΕ παρήγαγαν περισσότερη ενέργεια συγκριτικά με τον άνθρακα και το φυσικό αέριο (27%) αλλά και τα πυρηνικά (25%). Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών οφείλεται κυρίως στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια. Σε σύγκριση με το 2015, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη ήταν καθαρότερη κατά 29%.

Πηγή: newmoney.gr