Με λιγότερο οικονομικό ρίσκο και χαμηλότερο κόστος εκτιμάται ότι θα κατασκευάζονται σύντομα οιμικρές μονάδες πυρηνικής ενέργειας (SMR)για τις οποίες γίνεται πολλή συζήτηση σε ενεργειακούς κύκλους, εντός και εκτός Ελλάδας.
Πρόκειται για πηγή ενέργειας που όχι μόνο θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τις ΑΠΕ αλλά θα συναγωνίζεται σε κόστος τα offshore αιολικά πάρκα και τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, σύμφωνα με έκθεση τουΔιεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ)που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες.
Με το τοπίο της πυρηνικής τεχνολογίας να αλλάζει γρήγορα, τα πρώτα εμπορικά έργα SMR αναμένεται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους γύρω στο 2030.
«Εάν το κόστος κατασκευής των SMR μειωθεί μέσα στα επόμενα 15 χρόνια, ώστε να είναι ισότιμο με τους αντιδραστήρες μεγάλης κλίμακας που κατασκευάζονται εντός προϋπολογισμού, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της αποδοτικής χρήσης των SMR κατά 60%, με την ανάπτυξη να φτάνει τα 190 GW μέχρι το 2050», αναφέρεται στην έκθεση.
Οι σκέψεις στην Ελλάδα
Οι SMR αποτελούν μια ενεργειακή λύση που ίσως ταιριάζει στο προφίλ τηςΕλλάδας,υποστηρίζουν ειδικοί του κλάδου. Το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα αποτελεί παράγονταπου πρέπει να ληφθεί υπόψη στον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός πυρηνικού αντιδραστήρα στη χώρα, όμως δεν είναι απαγορευτικό, όπως φαίνεται σε περιπτώσεις όπως ηΤουρκία και η Ιαπωνία,που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια
Πρόσφατα, ο κ.Μητσοτάκηςαναφέρθηκε στις επιλογές της Ευρώπης σχετικά με την επόµενη γενιά µικρών πυρηνικών αντιδραστήρων, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουµε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκποµπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια».
Σε ιδιωτικές συζητήσεις, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι δεν είναι ακόμα κατάλληλες οι συνθήκες ώστε να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση η χώρα τονίζοντας τιςοικονομικές δυσκολίεςπου αντιμετωπίζουν οι πυρηνικές μονάδες. Προκλήσεις ωστόσο που φαίνεται να μειώνονται.
Μεγάλο περιθώριο για μείωση κόστους
Πρόκειται για έναν τύπο πυρηνικών σταθμών που έχουν μεγάλα περιθώρια μείωσης του κόστους. Στην έκθεση, ο ΔΟΕ σημειώνει ότι οι SMR μπορούν να μειώσουν δραματικά το συνολικό κόστος επένδυσης σε επίπεδα παρόμοια με εκείνα των μεγάλων έργων ΑΠΕ, όπως τα υπεράκτια αιολικά και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.
«Αυτό μειώνει τους κινδύνους των SMR για τους δανειστές, μόλις δημιουργηθούν τα πρώτα στο είδος τους έργα και αποδειχθούν οι τεχνολογίες. Ο πιο σπονδυλωτός σχεδιασμός των SMR μειώνει σημαντικά τους χρόνους κατασκευής, με τα έργα να αναμένεται να αποδίδουν έως και 10 χρόνια νωρίτερα από ό,τι οι μεγάλοι αντιδραστήρες», σύμφωνα με τον οργανισμό.
«Η ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα των τεχνολογικών φορέων που βρίσκονται πίσω από τα κέντρα δεδομένων μπορεί επίσης να διευκολύνει τη χρηματοδότηση των έργων SMR που στοχεύουν σε αυτόν τον τομέα» προσθέτει.
Οι τεχνολογικοί κολοσσοί, λόγω της ακόρεστης δίψας τους για ενέργεια – ήδη στρέφονται στις SMRs. Η Oracle, η Amazon, η Google, η Microsoft και η Meta έχουν ανακοινώσει σχέδια για νέες επενδύσεις που θα υποστηρίζονται από SMRs κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και στην Ινδία και την Σουηδία.
Τα 1.000 SMRs
Με την υποστήριξη των κυβερνήσεων και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, ο δρόμος προς μια νέα εποχή για τη πυρηνική ενέργεια θεωρείται ανοιχτός.
«Η ζήτηση για σταθερή, διανεμητέα και καθαρή ενέργεια από τον ιδιωτικό τομέα αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη για αυτές τις αναδυόμενες τεχνολογίες και υπάρχουν σχέδια διαφορετικής ωριμότητας για δυναμικότητα SMR έως και 25 GW, σε μεγάλο βαθμό για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για κέντρα δεδομένων» υπογραμμίζει ο ΔΟΕ.
Σύμφωνα με τις σημερινές ρυθμίσεις πολιτικής, ησυνολική δυναμικότητα SMR φτάνει τα 40 GW μέχρι το 2050, αλλά οι προοπτικές είναι πολύ μεγαλύτερες.
Σε σενάριο στο οποίο η πολιτική στήριξη της πυρηνικής ενέργειας είναι ισχυρή και οι εξορθολογισμένοι κανονισμοί για τους SMR ευθυγραμμίζονται με την παράδοση νέων έργων στην βιομηχανία, η δυναμικότητα των SMR θα είναι τριπλάσια μέχρι τα μέσα του αιώνα, φθάνοντας τα 120 GW, με περισσότερους από χίλιους SMR σε λειτουργία μέχρι τότε.
«Αυτό το σενάριο ταχείας ανάπτυξης θα αυξήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις σε SMR από 5 δισ. δολάρια ΗΠΑ σήμερα σε 25 δισ. δολάρια ΗΠΑ μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας, με σωρευτικές επενδύσεις 670 δισ. δολάρια ΗΠΑ μέχρι το 2050», υπογραμμίζει ο ΔΟΕ.