Επέκταση ως το τέλος του 2017 «βλέπει» σχετικά με τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος μίλησε σε συνέδριο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σήμερα Δευτέρα. 

Ειδικότερα, ο Khalid Al-Falih δήλωσε πεπεισμένος ότι η συμφωνία των παραγωγών πετρελαίου για περιορισμό θα επεκταθεί και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενδεχομένως και για περισσότερο χρονικό διάστημα.
«Οι παραγωγοί είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν τον στόχο τους μειώνοντας το υπερβολικό απόθεμα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε πως είναι βέβαιος πως η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα επανέλθει σύντομα και θα επιστρέψει σε μια «υγιή κατάσταση».
H υπερπροσφορά των ΗΠΑ έχει αντισταθμίσει τη μείωση που έχει συμφωνηθεί μεταξύ μελών και μη μελών του OPEC, αναβιώνοντας εκ νέου τις ανησυχίες της αγοράς. Η μείωση του OPEC είχε οδηγήσει σε κέρδη, με ορισμένες χώρες που παράγουν πετρέλαιο να αναφέρουν ότι θα έβλεπαν θετικά την παράταση της συμφωνίας. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω υπουργός προτείνει την παράταση της συμφωνίας πέρα από το 2017.
«Με βάση τις διαβουλεύσεις που είχα με τους συμμετέχοντες είναι σχεδόν σίγουρος ότι η συμφωνία θα επεκταθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους και ενδεχομένως περισσότερο», ανέφερε ο Al-Falih. «Ο συνασπισμός των χωρών – παραγωγών είναι αποφασισμένος να κάνει ό,τι χρειάζεται για να επιτύχει τον στόχο να επανέλθουν τα επίπεδα των αποθεμάτων στον μέσο όρο των πέντε ετών», συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κλίματος και o ρώσος υπουργός Ενέργειας

Παρόμοια γνώμη για την ανάγκη χρονικής επέκτασης της συμφωνίας του OPEC εξέφρασε και ο ρώσος υπουργός Ενέργειας, Alexander Novak, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της επιστροφής της αγοράς σε πιο υγιές περιβάλλον.
«Η Ρωσία εκφράζει την πλήρη αλληλεγγύη της στις προσπάθειες των εταίρων για εκ νέου εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και πιστεύει ότι μέχρι σήμερα οι κοινές προσπάθειες ήταν πολύ αποτελεσματικές», τόνισε ο Novak.
«Συζητούμε διάφορα σενάρια και πιστεύουμε ότι η παράταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα συμβάλλει στην επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης της αγοράς», συμπλήρωσε αναφέροντας ότι η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα καταστήσει τις περικοπές στην παραγωγή πιο αποτελεσματικές τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμόρφωση των χωρών εντός και εκτός OPEC που συμμετέχουν στη συμφωνία του Οργανισμού αγγίζει το 100%.
Ο Novak δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την επέκταση αυτή, ωστόσο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι μια επιλογή που εξετάζει η Ρωσία είναι να συνεχιστούν οι περικοπές μέχρι το τέλος του έτους.

Πηγή: www.liberal.gr