Αρκετές χώρες του πλανήτη προσχωρούν στο σχέδιο για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΟΗΕ, λίγο μετά την έναρξη της συνόδου για το κλίμα, στην οποία μετέχουν ηγέτες χωρών και κυβερνήσεων ετών από όλο τον κόσμο.
Συνολικά, 66 χώρες θα ενωθούν με 10 περιοχές, 102 πόλεις και 93 επιχειρήσεις, προκειμένου να επιτύχουν μηδενικές εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως τα μέσα του αιώνα, στόχος που όρισαν οι επιστήμονες προκειμένου να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, στα όρια που θέτει η συμφωνία του Παρισιού του 2015, δηλ. να μην υπερβεί η αύξηση της θερμοκρασίας τους 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με το τέλος του 19ου αιώνα. Αυτή τη στιγμή, η Γη βρίσκεται περίπου στον έναν βαθμό Κελσίου.
«Η επείγουσα ανάγκη για το κλίμα είναι μια κούρσα που είμαστε σε πορεία να χάσουμε, αλλά μπορούμε να την κερδίσουμε», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος προσκάλεσε επίσης στο βήμα τη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ, 16 ετών, σύμβολο της παγκόσμιας νεολαίας που έχει εξεγερθεί ενάντια στην αδράνεια των κυβερνήσεων.
Μεταξύ των άλλων ανακοινώσεων του ΟΗΕ, άλλες 68 χώρες δεσμεύτηκαν να αναθεωρήσουν, επισήμως, ανοδικά τα σχέδιά τους για το κλίμα έως το 2020, οπότε οι 195 χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού, θα θέσουν τις νέες δεσμεύσεις τους.
Τέλος, 30 χώρες έχουν προσχωρήσει ήδη σε μια συμμαχία, που υπόσχεται να σταματήσει την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, από το 2020.