Μέσα στο 2019 προγραμματίζεται η προκήρυξη του έργου για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, σε τρεις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα, Αγρίνιο και Πύργο), που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), με απώτερο σκοπό, οι πρώτοι καταναλωτές στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να έχουν συνδεθεί με το φυσικό αέριο εντός του 2020.
Αυτό ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΔΑ, κα. Στεφανία Μωσσέ, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε, χθες, στην Πάτρα, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έως το 2023 προβλέπεται η κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου, συνολικού μήκους 208 χιλιομέτρων, εντός του αστικού ιστού των τριών πόλεων, καθώς και 4.000 συνδέσεις, ενώ σε βάθος δεκαετίας, προβλέπεται να γίνουν 11.500 συνδέσεις, η πλειοψηφία των οποίων, οικιακές.
Σε ό,τι αφορά το τιμολόγιο διανομής της Δυτικής Ελλάδας, θα διαμορφωθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα τιμολόγια που ισχύουν για τις άλλες περιφέρειες δηλαδή, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και την Στερεά Ελλάδα.
Η ΔΕΔΑ σημειώνει ότι το οικιακό και εμπορικό τιμολόγιό της είναι το φθηνότερο στην επικράτεια, ενώ επιδοτούνται τα τέλη σύνδεσης, μέχρι την οικοδομική γραμμή.
Όσον αφορά, δε, στο ζήτημα των θέσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου σε περιοχές, περιμετρικά των πόλεων, η ίδια υπογράμμισε ότι η οριστικοποίησή τους θα γίνει με βάση την απαρέγκλιτη τήρηση των ισχυόντων κανονισμών και προδιαγραφών και, ως εκ τούτου, θα είναι απόλυτα ασφαλής.