Mε απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, το έργο «Μελέτες Ωρίμανσης ΜΕΑ Συμμείκτων Δήμου Λέσβου», με συνολικό προϋπολογισμό 302.385,49 ευρώ, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».
Το φυσικό αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει τις μελέτες ωρίμανσης της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ), η οποία θα διαχειρίζεται τα σύμμεικτα απορρίμματα του δήμου, τα υπολείμματα του ΚΔΑΥ και της μονάδας κομποστοποίησης των προδιαλεγμένων ΒΑ), καθώς και τη μελέτη επικαιροποίησης των στοιχείων των λεκανών του ΧΥΤΑ Λέσβου και των συνοδών έργων αυτού συμπεριλαμβανομένης και της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας στραγγισμάτων, λαμβάνοντας υπόψη την σημερινή κατάσταση καθώς και την προβλεπόμενη κατασκευή της ΜΕΑ Λέσβου.
Η έκταση στην οποία θα υλοποιηθεί το έργο βρίσκεται στην περιοχή με τοπωνύμιο «Κλεφτόβιγλα». Το προτεινόμενο έργο αποτελεί σημαντικό έργο της του Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και βασικό στοιχείο της ορθολογικής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που παράγονται στο Δήμο Λέσβου. Στόχος του έργου είναι η διαχείριση των συμμείκτων αποβλήτων του Δήμου Λέσβου.
Ο παραπάνω στόχος συμβάλλει στην υποστήριξη του υφιστάμενου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων και αποβλήτων, στην προστασία του περιβάλλοντος, στη μείωση του όγκου των προς διάθεση στο ΧΥΤΑ αποβλήτων με ταυτόχρονη μείωση των επιπτώσεων από την υγειονομική ταφή οργανικών αποβλήτων καθώς και στη συμβολή στην επίτευξη εθνικών στόχων σχετικά με την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών και μεταποιημένων προϊόντων.
Με τη λειτουργία της ΜΕΑ, η Λέσβος θα έχει λύσει το ζήτημα υγειονομικής ταφής σχεδόν για πάντα, δεδομένου ότι θα μειωθούν σημαντικά οι ποσότητες των ΑΣΑ που θα οδηγείται για ταφή στο ΧΥΤΑ Λέσβου. Σε περίπτωση μη υλοποίησης καμίας υποδομής και διαιώνισης της υφιστάμενης κατάστασης. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης της πράξης είναι ο Δήμος Λέσβου ενώ ημερομηνία λήξης της πράξης ορίζεται η 31η/12/2019.