Οκτώ μήνες μετά την ένταξή της επένδυσης της BLUE SKY 300 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε στην κατηγορία «Εμβληματικές Επενδύσεις Εξαιρετικής Σημασίας» με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.), ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, κ. Νίκος Παπαθανάσης «άναψε» πριν από λίγες ημέρες το «πράσινο» φως για την ταχεία αδειοδότηση της.
Η επένδυση αφορά στην κατασκευή ενός ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας ονομαστικής ισχύος 200 MW και μονάδας αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας 100 MW με μπαταρίες Li-ion και μετατροπή σε πράσινο υδρογόνο με ηλεκτρολύτη ονομαστικής ισχύος 50MW σε μισθωμένα οικόπεδα εντός της κτηματικής περιφέρειας των Τοπικών Κοινοτήτων Βουζίου, συνολικού ποσού 226.395.089 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
Η χρηματοδότηση του επενδυτικού σχεδίου θα γίνει με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 20% και με δανειακά κεφάλαια σε ποσοστό 80%. Ο συνολικός χρόνος για την υλοποίηση της επένδυσης, σύμφωνα με την απόφαση, δεν μπορεί να υπερβεί τα 15 έτη από την ημερομηνία έκδοσης απόφασης.
Ο φορέας της επένδυσης η BLUE SKY 300 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε., ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 12.000 ευρώ, και μοναδικός της εταίρος είναι η αγγλική εταιρεία “Hive Energy Limited” εδρεύουσα στο Χάμσαιρ Αγγλίας, οδός Woodington House, East Wellow.
Σκοπός της BLUE SKY 300 ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε. είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα κ.α.), η παραγωγή ενέργειας από μετατροπή άλλων πηγών ενέργειας, η παραγωγή υδρογόνου, η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας (από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κ.α) και υδρογόνου. Παράλληλα στους στόχους της είναι η κατασκευή μονάδων παραγωγής ανανεώσιμων ηλεκτρικής ενέργειας και υδρογόνου, οι υπηρεσίες εκπόνησης ενεργειακών μελετών (θερμοηλεκτρικών, υδροηλεκτρικών κ.α), κ.a.

Γράφει η Αλεξάνδρα Γκίτση – Πηγή: euro2day.gr