Την επέκταση της δραστηριοποίησής της στις αγορές του φυσικού αερίου και της ενέργειας εξήγγειλε χθες η διοίκηση της ΕΛΙΝΟΙΛ, καθώς οι σχετικές αλλαγές στο καταστατικό της ψηφίστηκαν από την τακτική γενική συνέλευση των μετόχων.
«Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιάσουμε αναλυτικά το επιχειρησιακό μας πλάνο. Συγκριτικό μας πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός της στενής σχέσης που έχουμε με πολλούς πελάτες – από το χώρο της βιομηχανίας και όχι μόνο – στους οποίους ήδη πουλάμε απ’ ευθείας και θα έχουμε τη δυνατότητα να τους προσφέρουμε πλήρες ενεργειακό πακέτο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Γιάννης Αληγιζάκης, ο οποίος ωστόσο δεν έκρυψε τις δυσκολίες που παρουσιάζει και τη φετινή χρονιά η αγορά εμπορίας πετρελαιοειδών.
«Φέτος αναμένεται μια ακόμη δύσκολη χρονιά, γεμάτη αβεβαιότητες. Θα περίμενε κάποιος ότι μετά από έξι χρόνια συνεχούς πτώσης (αθροιστικές απώλειες 43%), η αγορά μας θα εμφάνιζε τάσεις σταθεροποίησης. Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει. Κατά το πρώτο πεντάμηνο παρατηρείται πτώση 4%, με τις βενζίνες να υποχωρούν κατά 1%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 24% και το diesel να ανεβαίνει 6%. Ακόμη όμως και τον Ιούνιο, μήνας που επηρεάστηκε θετικά από τον αυξημένο εισερχόμενο τουρισμό, τα καύσιμα κίνησης καταγράφουν πτώση 4% (-6,5% οι βενζίνες, +2,5% το diesel). Άρα λοιπόν, η απουσία σταθεροποίησης στην αγορά και η επικείμενη μετοχική αλλαγή στα Ελληνικά Πετρέλαια αποτελούν τις δύο σημαντικότερες εξελίξεις που θα επηρεάσουν τον κλάδο μας» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον CEO της ΕΛΙΝΟΙΛ, το πρόβλημα του λαθρεμπορίου στα καύσιμα συνεχίζει να πλήττει όλες τις εταιρείες και τους επαγγελματίες του κλάδου που θέλουν να τηρούν τη νομιμότητα και τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού.
«Εμάς ως ΕΛΙΝΟΙΛ μας επηρεάζει έντονα αρνητικά αυτή η κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι αποχωρήσαμε από τα ναυτιλιακά καύσιμα. Το κράτος έχει πάρει τα σωστά μέτρα, αλλά καθυστερεί η υλοποίησή τους. Μας διαβεβαιώνουν ότι γίνονται έλεγχοι στα μεγάλα αστικά κέντρα (όχι όσοι θα θέλαμε, όχι σε όλη τη χώρα). Ελπίζω ότι το σύστημα των εισροών-εκροών να λειτουργήσει έως το τέλος του έτους, οπότε θα έχει ολοκληρωθεί ένα από τα απαιτούμενα μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου.
Από την άλλη πλευρά όμως, το κράτος δεν θα πρέπει να προσέχει ώστε να μην ανοίγει νέες πηγές λαθρεμπορίου, όπως με τη διαφοροποίηση τιμών στο υγραέριο. Με τις κινήσεις αυτές, αποκτούμε προβλήματα που δεν είχαμε κατά το παρελθόν»…
Ειδικότερα τώρα σε αφορά τη την πορεία της ΕΛΙΝΟΙΛ, ο κ. Αληγιζάκης σημείωσε: «Το 2018 δεν θα είναι η χρονιά που θέλαμε, ωστόσο αισιοδοξούμε ότι θα σημειώσουμε ικανοποιητικές επιδόσεις σε ότι αφορά τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία μας. Από την πλευρά μας, θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική που μας θωράκισε απέναντι στην κρίση και μας επέτρεψε να σημειώνουμε κέρδη, ενώ παράλληλα θα επεκταθούμε στις αγορές της ενέργειας και του φυσικού αερίου, προσαρμοζόμενοι στις αλλαγές που λαμβάνουν χώρα στον κλάδο μας».
Το 2017, η ΕΛΙΝΟΙΛ σημείωσε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 13,4 εκατ. ευρώ και θετικό καθαρό αποτέλεσμα ύψους 4,219 εκατ. ευρώ. Η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή (αν συνυπολογιστεί και το ποσό που δεν θα δοθεί στους 115.000 ίδιους τίτλους), ποσό που θα καταβληθεί στις 25 Ιουλίου (ημερομηνία αποκοπής και καταγραφής 18/7 και 19/7, αντίστοιχα).

Γράφει ο Στέφανος Kοτζαμάνης – Πηγή: euro2day.gr