Στο τέλος του 2023, με έντονο το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αισθητή αύξηση της μέσης θερμοκρασίας σε παγκόσμια κλίμακα και την κλιματική αλλαγή σε έξαρση, η ζήτηση για ενέργεια συνεχώς αυξάνεται προκαλώντας έντονο προβληματισμό πάνω στις μεθόδους παραγωγής και εξοικονόμησης ενέργειας.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού ερευνώνται και αναπτύσσονται συνεχώς τεχνολογίες και στρατηγικές που αποσκοπούν στη μείωση των εκλυόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Διαδικασία παραγωγής κλιματικά ουδέτερου υδρογόνου
Σημαντική νέα τεχνολογία παραγωγής ενέργειας αποτελεί το υδρογόνο (Η2), που δύναται να παραχθεί με τη διαδικασία ηλεκτρόλυσης του νερού. Πλεονέκτημα της χρήσης του είναι πως κατά την καύση του, δεν εκλύει διοξείδιο του άνθρακα ή κάποιο άλλο αέριο του θερμοκηπίου, με αποτέλεσμα να μην προκαλεί περιβαλλοντική επιβάρυνση. Επιπλέον, εάν η διαδικασία της ηλεκτρόλυσης του νερού επιτυγχάνεται με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας προερχόμενης από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως είναι η ηλιακή ακτινοβολία, τότε γίνεται λόγος για παραγωγή κλιματικά ουδέτερου, πράσινου, υδρογόνου.
Η Ελλάδα εξάλλου, ως χώρα με συνεχή ηλιοφάνεια και με τεράστια θαλάσσια έκταση, στην οποία αναπτύσσονται μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου συγκριτικά με την χερσαία έκταση, μπορεί να εκμεταλλευτεί τόσο την ηλιακή όσο και την υπεράκτια αιολική ενέργεια. Αξιοποιώντας την ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, επιτυγχάνεται τόσο η παραγωγή πράσινου υδρογόνου καθώς η διαδικασία της ηλεκτρόλυσης του νερού είναι μηδενικού αποτυπώματος, όσο και η σταδιακή απανθρακοποίηση του πλανήτη που έχει τεθεί ως μακροπρόθεσμος στόχος.
Το χαρακτηριστικό το οποίο δίνει στο υδρογόνο προβάδισμα σε σχέση με άλλες τεχνολογίες είναι η αποθηκευτική του ικανότητα, χάρη στην οποία είναι δυνατόν να επιτευχθεί ως ένα βαθμό η ενεργειακή αυτονομία της χώρας με την αποφυγή χρήσης εισαγόμενων, οικονομικά  ασταθών, ενεργειακών πόρων.
Χρήση πράσινου υδρογόνου
Το (πράσινο) υδρογόνο είναι ένα προϊόν το οποίο χρησιμοποιείται στα εξής:
  1. Βαριά βιομηχανία (παραγωγή τσιμέντου-γυαλιού-χάλυβα).
  2. Χημική βιομηχανία (παραγωγή πράσινης αμμωνίας, συνθετικών καυσίμων).
  3. Διυλιστήρια πετρελαίου (hydrocracking – hydrotreating).
  4. Μεταφορές/μετακινήσεις.
Η τεχνολογία πράσινου υδρογόνου είναι μια ανερχόμενη τεχνολογία με μεγάλη επιρροή στον τομέα των καυσίμων και πρόκειται να αποτελέσει την «αιχμή» της τεχνολογίας προς την πράσινη μετάβαση.
Τα πρατήρια υγρών καυσίμων, που πλέον αποτελούν Πρατήρια Ενέργειας, έχουν ξεκινήσει ήδη να προσαρμόζονται στις νέες πράσινες απαιτήσεις και υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον για τη χρήση του υδρογόνου ως καύσιμο στις μεταφορές.

Άρθρο του Βασίλειου Χ. Μισερλή | Διπλ. Πολιτικού Μηχανικού, Α.Π.Θ. | Εταιρεία Delta Engineering – Σύμβουλοι Μηχανικοί | Τομέας Ηλεκτρονικής ταυτότητας Κτιρίων και Κτιρίων Εξυπηρέτησης Οχημάτων

Πηγές αρθρογραφίας
  1. International Renewable Energy Agency, 2022. «Green hydrogen for industry: A guide to policy making».
  2. Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2020. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ, ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ «Στρατηγική για το υδρογόνο για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη».