Στη χθεσινή συμφωνία μεταξύ Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για περαιτέρω μείωση των εκπομπών φθοριούχων αερίων, σύμφωνα με τους στόχους της ΕΕ και του παγκόσμιου κλίματος», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στον τελικό, όπως αποκαλείται, πολιτικό «τρίλογο» ως σκιώδης εισηγητής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 
Πρόκειται για τη συμφωνία μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ για την αναθεώρηση του Κανονισμού για τα Φθοριούχα Αέρια, μία «φιλόδοξη συμφωνία, που είναι ωστόσο σύμφωνη με τους στόχους της ΕΕ για οικονομικά προσιτή, εξασφαλισμένη και βιώσιμη ενέργεια για την Ευρώπη (REPowerEU)», όπως σημειώνει.
Συγκεκριμένα, η συμφωνία, κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κυμπουρόπουλος, προβλέπει «την επίτευξη του στόχου για μηδενικούς υδροφθοράνθρακες (HFC) έως το 2050, συμπεριλαμβανομένης της τροχιάς μείωσης της ποσόστωσης κατανάλωσης της ΕΕ μεταξύ 2024-2049».
“Η σταδιακή κατάργηση της κατανάλωσης HFC στην ΕΕ είναι ένα σαφές μήνυμα της αγοράς και θα ευθυγραμμίσει τους ενημερωμένους κανόνες με τον στόχο της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα το 2050”, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κυμπουρόπουλος.
Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε «αυστηρές απαιτήσεις που απαγορεύουν τη διάθεση στην αγορά της ΕΕ ορισμένων προϊόντων, που περιέχουν φθοριούχα αέρια, για να τονωθεί η υιοθέτηση πιο φιλικών προς το κλίμα λύσεων και να παρέχεται βεβαιότητα σε κατασκευαστές και επενδυτές». Η συμφωνία περιλαμβάνει «συγκεκριμένες ημερομηνίες σταδιακής κατάργησης για τη χρήση φθοριούχων αερίων σε τομείς όπου είναι τεχνολογικά και οικονομικά εφικτό να στραφούν σε εναλλακτικές, που δεν χρησιμοποιούν φθοριούχα αέρια, όπως οικιακή ψύξη, κλιματισμός, αντλίες θερμότητας αλλά και ιατρικοί εξοπλισμοί και εισπνεόμενα φάρμακα».
Επίσης, συμφωνήθηκαν «αυστηροί όροι και προθεσμίες για τη χρήση φθοριούχων αερίων με υψηλό δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη για την εξυπηρέτηση ή τη συντήρηση διαφορετικών τύπων εξοπλισμού».
«Καταλήξαμε σε μια φιλόδοξη συμφωνία που θα εξασφαλίσει ένα πιο βιώσιμο μέλλον, μειώνοντας σημαντικά την υπερθέρμανση του πλανήτη, προστατεύοντας παράλληλα τους στόχους του REPowerEU για μια ενεργειακά αποδοτική και ανεξάρτητη ΕΕ που ηγείται παγκοσμίως στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», υπογραμμίζει ο σκιώδης εισηγητής του ΕΛΚ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, προσθέτοντας ότι «με τη σταθερή μείωση των αερίων έως το 2050, και με συγκεκριμένες απαγορεύσεις, παρέχουμε σαφήνεια στις εταιρείες και, ως εκ τούτου, ασφάλεια επενδύσεων» και ότι επειδή «οι ευρωπαϊκές εταιρείες βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης καθαρών εναλλακτικών λύσεων για τα φθοριούχα αέρια», αυτός ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός -μετά τη συμφωνία- «θα είναι καλός για το κλίμα και την ευρωπαϊκή οικονομία».
Μάρος Σέφτσοβιτς: «Πρόκειται για εξαιρετική είδηση για την Ευρώπη και τον κόσμο»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε τη χθεσινή συμφωνία για τη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία, όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή της, αναμένεται να αποτρέψει την εκπομπή 500 εκατ. τόνων από φθοριούχα αέρια και ουσίες που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος έως το 2050. Όπως δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφτσοβιτς, χάρη σε αυτή τη συμφωνία, «θα αποτρέψουμε 32.000 τόνους εκπομπών που καταστρέφουν τη στιβάδα του όζοντος, αποτρέποντας έτσι το ισοδύναμο σχεδόν 500 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050». Πρόκειται, όπως είπε, «για εξαιρετική είδηση για την Ευρώπη και τον κόσμο”, καθώς, “με δεδομένο ότι τα φθοριούχα αέρια που χρησιμοποιούνται στον κλιματισμό και την ψύξη και η σχετική ζήτηση προβλέπεται να αυξηθούν, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι οι τεχνολογίες αυτές δεν επιδεινώνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη και να παράσχουμε κίνητρα για φιλικές προς το κλίμα εναλλακτικές λύσεις».
Απομένει τώρα η επίσημη έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ προτού τεθεί σε ισχύ. Προς το παρόν, γνωστό είναι ότι στις 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιεί η ψηφοφορία για την επικύρωση της συμφωνίας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον Δεκέμβριο του 2023 θα επικυρωθεί από την Ολομέλεια του Σώματος.