Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ), της DNV GL και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με την εκπόνηση μελέτης για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων όσον αφορά τα πιθανά κενά του Ελληνικού Νόμου για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων, σε σχέση με την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Οδηγία (2013/30/EΕ) και την έκδοση σχετικών κατευθυντήριων οδηγιών και διαδικασιών.
Σήμερα, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΔΕΥ κ. Γιάννη Μπασιά, η σχετική μελέτη παρουσιάστηκε από τη DNV GL και την EBRD, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στα γραφεία της ΕΔΕΥ, όπου παραβρέθηκαν όλες οι ενδιαφερόμενες διεθνείς και εγχώριες εταιρείες, εκπρόσωπος του Joint Research Centre της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκπρόσωποι της DNV, της EBRD και του Υ.ΠΕ.Ν.
Εκπρόσωποι της DNV, παραθέτοντας αναφορές στους αντίστοιχους Νόμους των λοιπών Ευρωπαϊκών Κρατών, ανέλυσαν το σύνολο του παραχθέντος έργου καθώς και τις επιμέρους αρμοδιότητες της ΕΔΕΥ ως Αρμόδιας Αρχής.
Επιπλέον, παρουσιάσθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες και οι διαδικασίες που εκδόθηκαν, οι υποχρεώσεις των εμπλεκόμενων εταιρειών και των συναρμόδιων φορέων σε σχέση με τις ειδικότερες διατάξεις του Νόμου καθώς και οι στόχοι της ΕΔΕΥ για το έτος 2018 (π.χ. επιθεωρήσεις).
Στη σημασία των αποτελεσμάτων της συνεργασίας με την ΕΔΕΥ αναφέρθηκε ο Dr John Morgan, Senior Principal της DNV GL:
«Η πολιτική, οι διαδικασίες και οι κατευθυντήριες οδηγίες που δημοσιεύτηκαν την 1η Μαρτίου 2018 αναφορικά με το Νόμο 4409/2016 εξασφαλίζουν στην Ελλάδα ένα ρυθμιστικό πλαίσιο διεθνούς κλάσης που παρέχει ασφάλεια στη βιομηχανία της κλάδου της θαλάσσιας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και τους επενδυτές.
Η DNV GL συνεργάστηκε με την ΕΔΕΥ, κατόπιν χρηματοδότησης της ΕΕ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).  Καθοριστικό σημείο ήταν ότι το νομοθετικό πλαίσιο βασίστηκε στους διεθνώς αποδεκτούς ρυθμιστικούς κανόνες που εμπεριέχονται στο νόμο 4409/2016 και στη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία (2013/30/EΕ)».
Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), ως αρμόδιος φορέας, υπηρετεί με συνέπεια το θεσμικό ρόλο της για την ασφάλεια στις υπεράκτιες εγκαταστάσεις εξόρυξης υδρογονανθράκων και αναπτύσσει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο με υπευθυνότητα και εμπειρογνωμοσύνη.