Τη δημιουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας, ονομαστικής ισχύος 240 MW, επιδιώκει ο Δήμος Φυλής. Με την αποθήκευση ενέργειας ο Δήμος θα υποστηρίξει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία έχουν αδειοδοτηθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Ειδικότερα έχουν αδειοδοτηθεί, από τη ΡΑΕ, μετά από την υποβολή των σχετικών δικαιολογητικών:
1) Έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, στην θέση ΚΟΡΟΡΕΜΙ, εγκατεστημένης ισχύος 58.21 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 45 MW και συνολικού προϋπολογισμού 46.440.289,55€, το οποίο απέκτησε την βεβαίωση παραγωγού με αριθμό ΒΕΒ005243/2022 την 23-11-2022.
2) Έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, στην θέση ΡΕΜΑ ΦΡΑΓΚΟΥ εγκατεστημένης ισχύος 17.01 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 12.5 MW και συνολικού προϋπολογισμού 13.570.680 €, το οποίο απέκτησε την βεβαίωση παραγωγού με αριθμό ΒΕΒ005239/2022 την 23-11-2022.
Ο Δήμος Φυλής εκτιμά ότι ο αρχικός προϋπολογισμός των δύο παραπάνω έργων, μαζί με την εγκατάσταση μονάδας αποθήκευσης ενέργειας που θα ενισχύσουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, την οικονομική αλλά και την ενεργειακή αυτοδυναμία του, θα ανέλθει στο ποσόν των 188.607.866,24 €.
Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του έργου, ο Δήμος Φυλής αναζητά πόρους από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές συνθήκες στην αγορά ενέργειας και την γενικότερη τάση των επενδυτών αλλά και των τραπεζών στον τομέα της ενέργειας σε συνδυασμό και με την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης που στηρίζει τα έργα ΑΠΕ, αλλά και την ενεργειακή ανεξαρτησία των δήμων, θεωρούμε πως υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης του Δήμου Φυλής είτε μέσω χρηματοπιστωτικού συστήματος, είτε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από ιδίους πόρους του Δήμου από την εκμετάλλευση του κτήματος Φυλής στην θέση “Σπηλιές”», δήλωσε ο Δήμαρχος Φυλής, κ. Χρήστος Παππούς στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποδέχθηκε τη σκοπιμότητα του έργου και τον εξουσιοδότησε να προχωρήσει σε κάθε νόμιμη διαδικασία, προκειμένου να διασφαλιστεί η κατασκευή του, με το μεγαλύτερο δυνατόν όφελος για τον δήμο, ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται, με βάση την σχετική νομοθεσία.

Γράφει ο Χρήστος Ράπτης – Πηγή: in.gr