Παρουσιάστηκε επισήμως από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιο Κασαπίδη, σε ειδική εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, για εφαρμογές και επενδύσεις στην τεχνολογία υδρογόνου.
Ο κ. Κασαπίδης τεκμηρίωσε προς τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την αναγκαιότητα και τους λόγους για τους οποίους η Δυτική Μακεδονία επιθυμεί να υιοθετήσει τη σύγχρονη αυτή ενεργειακή τεχνολογία.
Η πρόταση αφορά στη δημιουργία παραγωγικής υποδομής υδρογόνου ισχύος 1 GW από ΑΠΕ για αποθήκευση και χρήση στις μεταφορές και την τηλεθέρμανση, παράλληλα με την εμπορία της πλεονάζουσας ποσότητας.
Η τεχνολογία παραγωγής που προτείνεται είναι η πλέον σύγχρονη και καινοτόμος τη στιγμή αυτή παγκοσμίως, ενώ η υποδομή των Α.Π.Ε. σε μέγεθος είναι εμβληματική για την Ευρώπη.
Ο φάκελος τεκμηρίωσης της φιλόδοξης αυτής πρότασης που θα κατατεθεί τους προσεχείς μήνες, θα συνταχθεί από Έλληνες και ξένους επιστήμονες και ερευνητές, ενώ θα συντονιστεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Η αξιολόγηση του θα γίνει εντός του νέου έτους και θα ανταγωνιστεί άλλες επτά προτάσεις αντίστοιχων συνασπισμών ευρωπαϊκών χωρών. Την πρόταση ελληνικού ενδιαφέροντος υποστηρίζουν επίσημα η Γερμανία, η Ιταλία το Βέλγιο ενώ έχει ενδιαφερθεί άλλη μια χώρα.
Οι υποδομές, δράσεις και επενδύσεις που θα λάβουν χώρα εφόσον εγκριθεί ο φάκελος, θα αντλήσουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα IPCEI καθώς και άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα ενώ προβλέπεται και σημαντική μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας.