Δύσκολα γλιτώνει ο ΟΠΕΚ από άλλη μία bear market

Το πετρέλαιο έχει επιστρέψει σε bear market και οι επενδυτές παραμένουν ασυγκίνητοι από τη συμφωνία των παραγωγών να παρατείνουν τις μειώσεις παραγωγής, με αποτέλεσμα ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του να έχουν μείνει με ελάχιστα εργαλεία για να τονώσουν τις τιμές.
Καθώς η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και οι εταίροι τους μειώνουν την προσφορά, η προσφορά που δε βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους συνεχίζει να αυξάνεται. Οι ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις, μια ιδέα που απορρίφθηκε πριν από έναν μήνα, εξακολουθούν να φαίνονται απίθανες. Τουλάχιστον προς το παρόν, η δέσμευση των Σαουδαράβων να κάνουν «ό,τι χρειαστεί» για να σταθεροποιήσουν τις τιμές, δεν δείχνει ουσιαστική.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Bijan Namdar Zanganeh, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη, μεγαλύτερες περικοπές είναι απαραίτητες, αλλά θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία. Συνάντηση αρμόδιας επιτροπής του ΟΠΕΚ αυτή την εβδομάδα στη Βιέννη εστίασε περισσότερο στο πρόβλημα της αυξανόμενης παραγωγής από Λιβύη και Νιγηρία, ενώ η Ρωσία έδειξε πως είναι αντίθετη σε παραπάνω μειώσεις, σύμφωνα με απεσταλμένο που παρευρέθηκε στις συζητήσεις.
«Οι βαθύτερες περικοπές είναι καλή επιλογή» για τις άμεσες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚ αλλά θα δημιουργούσε μακροπρόθεσμα προβλήματα, επεσήμανε επάνω σε αυτό ο Hasan Qabazard, πρώην επικεφαλής έρευνας στο καρτέλ. Όπως εξήγησε, το τίμημα των μειώσεων θα είναι η απώλεια μεριδίου αγοράς, κάτι που πολλές χώρες δεν θέλουν διότι έχουν πρόσφατα επενδύσει στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας.

Χαμένες αγορές

Κράτη που έχουν προχωρήσει σε μείωση παραγωγής ήδη φαίνεται πως χάνουν έδαφος. Στις ΗΠΑ η παραγωγή αργού αυξάνεται αμείλικτα. Ο ρυθμός ανόδου στην αμερικανική παραγωγή έχει αποδειχθεί γρηγορότερος απ’ ότι λογάριαζε ο ΟΠΕΚ, εξήγησε ο Zanganeh.
«Ο ΟΠΕΚ χρειάζεται να αντισταθμίσει οποιαδήποτε σταδιακά αυξανόμενη προσφορά λαμβάνει η αγορά από τη Λιβύη και την Νιγηρία», τόνισε ο David Fyfe, παγκόσμιος επικεφαλής έρευνας στην Gunvor Group στη Γενεύη, που δραστηριοποιείται στο trading πετρελαίου.

Σκληρό παζάρι

Αν οι παραγωγοί επιλέξουν να παραβλέψουν τις αρνητικές συνέπειες και επιδιώξουν βαθύτερες περικοπές ή την περίληψη της Λιβύης και της Νιγηρίας στις μειώσεις, αυτό ίσως δεν είναι εύκολο να γίνει. Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του χρειάστηκαν σχεδόν έναν χρόνο για να σχεδιάσουν τη συμφωνία της περασμένης χρονιάς, με αποτυχημένες διαπραγματεύσεις στην Ντόχα τον Απρίλιο, με σκληρούς συμβιβασμούς στην Αλγερία το Σεπτέμβριο και με εντατική διπλωματία μηνών, πριν το κλείσιμο συμφωνίας τον Νοέμβριο.
Οποιαδήποτε νέα συμφωνία μάλλον θα είναι πιο περίπλοκη, εξαιτίας πολιτικών και διπλωματικών αλλαγών. Δύο βασικοί μεσολαβητές που βοήθησαν μέλη όπως η Σαουδική Αραβία και το Ιράν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, δεν συμμετέχουν πλέον στις διαδικασίες: ο υπουργός Πετρελαίου της Αλγερίας εκδιώχθηκε στο πλαίσιο κυβερνητικού ανασχηματισμού, ενώ το Κατάρ βρίσκεται σε κατάσταση αποκλεισμού από μια σειρά αραβικά κράτη.
«Η αγορά πιθανώς ελπίζει ο ΟΠΕΚ να κάνει περισσότερα, αλλά δεν το περιμένει. Αλλιώς οι τιμές του πετρελαίου δεν θα έπεφταν», εξήγησε ο Jens Pedersen, αναλυτής στην Danske Bank.

Πηγή: www.euro2day.gr