Οι διαρροές νερού από το δίκτυο αποτελούν ένα μεγάλο κόστος για τις επιχειρήσεις ύδρευσης που είναι υπεύθυνες για τη διανομή του νερού προς τον καταναλωτή.
λύση της ελεγχόμενης παροχής νερού (Demand Driven Distribution) που προτείνει η GRUNDFOS συμβάλλει σημαντικά στη μείωση και στον έλεγχο των διαρροών μέσω της αντιστάθμισης των τιμών πίεσης στο δίκτυο σωληνώσεων και στην ελάττωση των υδραυλικών πληγμάτων που αποτελούν την κύρια αιτία της θραύσης των αγωγών του δικτύου.

Τρία από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ύδρευσης είναι:
  1. Η μείωση των απωλειών νερού
Οι επιχειρήσεις ύδρευσης δαπανούν σημαντικούς οικονομικούς πόρους για την επίλυση του ζητήματος του μη τιμολογημένου νερού (non-revenue water, NRW) δηλαδή παραγόμενου νερού που «χάνεται» πριν φθάσει στον τελικό καταναλωτή και επομένως δεν τιμολογείται η αξία του.

  1. Το υδραυλικό πλήγμα ως βασική αιτία δημιουργίας νέων διαρροών
Ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη δημιουργία νέων διαρροών είναι το υδραυλικό πλήγμα. Η εμφάνιση του υδραυλικού πλήγματος προκύπτει από τις ξαφνικές στιγμιαίες μεταβολές που προκαλούνται στο δίκτυο σωληνώσεων.
Το φαινόμενο αυτό μπορεί να περιορισθεί ή και να εξαλειφθεί μέσω της μείωσης των ταχυτήτων του νερού στο δίκτυο, της ελεγχόμενης λειτουργίας των αντλιών και της σταδιακής ομαλής μεταβολής της πίεσης.
  1. Ενεργειακή κατανάλωση
Τα περισσότερα αντλιοστάσια έχουν εγκατεστημένες υπερδιαστασιολογημένες αντλίες, οι οποίες προσπαθούν να διατηρήσουν την πίεση εντός του δικτύου σταθερή. Όμως κατά τη διακύμανση της κατανάλωσης λειτουργούν με χαμηλό βαθμό απόδοσης, ενώ παράλληλα φέρουν κινητήρες χαμηλής ενεργειακής απόδοσης. Αυτό έχει σαν συνέπεια τα αντλιοστάσια αυτά να έχουν υψηλή ενεργειακή κατανάλωση.

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να περιορισθεί με την χρήση περισσότερων, μικρότερων και αποδοτικότερων αντλιών oι οποίες καθ’ όλη τη διακύμανση της κατανάλωσης θα λειτουργούν υπό συνθήκες αναλογικής πίεσης, πλησίον του βέλτιστου υδραυλικού βαθμού απόδοσης ενώ παράλληλα θα φέρουν κινητήρες υψηλής ενεργειακής απόδοσης (ΙΕ3, ΙΕ4 και ΙΕ5).
Η μοναδική πρόταση της GRUNDFOS με τον πίνακα MPC για τον αναλογικό έλεγχο της πίεσης, συναρτήσει της παροχής, σε συνδυασμό με τα υψηλής απόδοσης αντλητικά συστήματα, βελτιστοποιεί άμεσα την ενεργειακή κατανάλωση έως και 25%, ενώ παράλληλα συμβάλει και στη μείωση των απωλειών νερού έως και 20%, ενώ διατηρεί στο ακέραιο την απαιτούμενη πίεση νερού στον τελικό καταναλωτή.
Άρθρο του κ. Θεόδωρου Σαμούχου | Projects Sales Engineer I/WU | Εταιρεία GRUNDFOS Hellas Single Member S.A.