Το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου προβλέπεται να έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΠΑ Θεσσαλίας – Θεσσαλονίκης που πλέον μετά την πανελλαδική της επέκταση μετονομάζεται σε ΖeniΘ.
Ερωτηθείς χθες από το newnoney.gr, ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, Φεντερίκο Ρεγκόλα, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών διεξάγονται σε πολύ θετικό κλίμα εκτιμώντας ότι η διαπραγμάτευση για την εξαγορά από την Ιταλική ΕΝΙ του 51% που ελέγχει η ΔΕΠΑ στην εταιρεία θα έχει ολοκληρωθεί το επόμενο δίμηνο. Αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει τις λεπτομέρειες για το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας.
Άλλωστε το νέο χρονοδιάγραμμα βρίσκεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα που προβλέπονται στο αναθεωρημένο μνημόνιο και την έκθεση συμμόρφωσης, προκειμένου να διαχωριστεί με ξεκάθαρο τρόπο ο ρόλος της εταιρείας στην λιανική και χονδρική αγορά φυσικού αερίου. Σε συνδυασμό μάλιστα με το ξεκαθάρισμα ρόλων και στην ΕΠΑ Αττικής, θα αποτελέσουν το κρίσιμο σημείο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ που επανέρχεται δριμύτερη στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς με σημείο εκκίνησης της διαδικασίας τον Μάρτιο.
Η υπόθεση της ΕΠΑ Αττικής, για την οποία η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Shell για την αποχώρησή της από το μετοχικό σχήμα, κρίνεται πιο σύνθετη. Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μπει και δεύτερος μνηστήρας πλην της ΔΕΠΑ στην εταιρεία, σχέδιο που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται αφού ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει.
Η συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της ΡΑΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού οι οποίες θα αποφανθούν αν το σχέδιο διαμορφώνει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου που από τις αρχές του έτους είναι πλήρως απελευθερωμένη. Αξιοσημείωτο είναι ότι και οι δύο εταιρείες έχουν εγείρει αποζημιώσεις για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, 12 χρόνια νωρίτερα από ότι προέβλεπαν οι αρχικές συμβάσεις τους.
Νέα προϊόντα από την ZeniΘ
Η ZeniΘ είναι πρώτη εταιρεία φυσικού αερίου που επεκτείνεται σε όλη την χώρα για να προσφέρει συνδυαστικά πακέτα αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως ανέφερε χθες η διοίκηση της εταιρείας παρουσιάζοντας την νέα κάρτα υγείας HWB-ZeniΘ σε συνεργασία με το ΕΥ club, ήδη ένα μήνα μετά την διείσδυσή της στις νέες αγορές (πλην Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης) στην εταιρεία υπάρχουν κάποιες χιλιάδες πελατών που έχουν υποβάλλει σχετικές αιτήσεις για τα νέα πακέτα. Η κάρτα θα παρέχεται σε νέους αλλά και παλαιούς συνδρομητές της ZeniΘ με ειδικά προνόμια όπως δωρεάν εξετάσεις, εκπτώσεις κ.α
Στόχος, όπως αναφέρθηκε, είναι να ανακουφίσει την αδύναμη ελληνική οικογένεια και να της προσφέρει το αίσθημα ασφάλειας για την αντιμετώπιση, την πρόληψη, την διάγνωση και τη θεραπεία. Την περίοδο της κρίσης το φαινόμενο της έλλειψης ιατρικής φροντίδας γιγαντώθηκε και ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού παραμένει μακριά από ιατρική παρακολούθηση. Στις παθήσεις που εμφανίζονται οι πιο συνηθισμένες είναι η υπέρταση και ο διαβήτης, ασθένειες που τα ποσοστά τους στον πληθυσμό της χώρας φτάνουν το 17% και είναι πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ που το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 14%.

Γράφει η Μαριάννα Τζάννε – Πηγή: www.newmoney.gr