Συνεχίζονταν μέχρι και σήμερα οι συζητήσεις για τη μεγάλη συμφωνία εξαγοράς της Enel Ρουμανίας από τη ΔΕΗ, ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν τις υπογραφές να είναι απλά θέμα χρόνου.
Όπως μεταδίδουν ΜΜΕ της Ρουμανίας, η συμφωνία βρίσκεται “στα τελευταία 100 μέτρα” με τη ΔΕΗ να είναι έτοιμη να καταβάλει 1,3 δισ. ευρώ και να αναλαμβάνει δανειακές υποχρεώσεις ύψους 500 – 600 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΔΕΗ είναι έτοιμη να καταβάλει ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια ενώ θα αντλήσει μέσω δανεισμού ακόμη 800 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μόλις κλείσει η συναλλαγή θα είναι η πρώτη εξαγορά αυτού του μεγέθους και της έκτασης εκτός των συνόρων για τη ΔΕΗ.
Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ υπέγραψε στα μέσα Δεκεμβρίου συμφωνία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Enel για την πιθανή απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων της ιταλικής εταιρείας στη Ρουμανία. Τον Νοέμβριο, με αφορμή την παρουσίαση της νέας επικαιροποιημένης στρατηγικής της, η Enel SpA ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 21 δισ. ευρώ για τη μείωση του καθαρού χρέους της, για να επικεντρωθεί στην παρουσία της σε έξι χώρες. Το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου πώλησης περιουσιακών στοιχείων – το οποίο στοχεύει, μεταξύ άλλων, περιουσιακά στοιχεία στη Ρουμανία, την Αργεντινή και το Περού – θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2023.
Τι περιλαμβάνει η Enel Romania, την οποία γνωρίζει καλά ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσσης καθώς ο ίδιος είχε μακρά θητεία στην Ιταλική εταιρεία και ήταν επί χρόνια επικεφαλής των δραστηριοτήτων στη Ρουμανία;
  1. Δίκτυα, τα οποία στη χώρα έχουν χωριστεί ανά γεωγραφικές περιοχές, με την ENEL να ελέγχει τη Muntenia γύρω από το Βουκουρέστι, τη βιομηχανική ζώνη της Timisoara και το τουριστικό κομμάτι της Dobrota. Από τα δίκτυα και των τριών αυτών περιοχών περνά ενέργεια συνολικής ισχύος 16 TWh.
  2. Λιανική, τομέας όπου η ENΕL έχει 3 εκατ. πελάτες σε όλη τη Ρουμανία. Η εταιρεία κατέχει ηγετικά μερίδια στην τοπική αγορά.
  3. Έργα ΑΠΕ, με την ENEL να έχει έργα 550 MW σε λειτουργία και ένα pipeline από επιπλέον 5.000 MW σε διάφορα στάδια (εξ αυτών τα 2.000 MW είναι τα πιο ώριμα).
Εφόσον ευοδωθεί η συμφωνία, η ΔΕΗ, θα επιτύχει εκτός από την διεθνή επέκταση, την βέλτιστη αξιοποίηση των εσόδων που εισέπραξε από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Επί της ουσίας, με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ ακολουθεί το πετυχημένο παράδειγμα της Ιταλικής Enel, η οποία όταν “έσπασε” στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της ιταλικής αγοράς ηλεκτρισμού, αξιοποίησε τα έσοδα από την πώληση περίπου του 30% των παγίων της, για την διεθνή της επέκταση αλλά και την επένδυσή της στον τομέα των ΑΠΕ. Με τον τρόπο αυτό από μια μικρομεσαία επιχείρηση, η ιταλική εταιρεία αναδείχθηκε σε ένα από τα κορυφαία utilities της Ευρώπης με ευρύτατο διεθνές αποτύπωμα και πρωτοκαθεδρία στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr