Μετά τη Viohalco, η ΤΙΤΑΝ γίνεται ο δεύτερος εγχώριος βιομηχανικός καταναλωτής με τον οποίο η ΔΕΗ υπογράφει μακροχρόνια συμφωνία αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA). Σύμφωνα με πληροφορίες, το PPA ανάμεσα στις δύο εταιρείες έχει ήδη ενεργοποιηθεί, εξασφαλίζοντας μακροπρόθεσμη «ορατότητα» στην τσιμεντοβιομηχανία για το ενεργειακό της κόστος.
Με βάση τις ίδια πληροφορίες, το deal ακολουθεί τη «φόρμουλα» του PPA που έχουν υπογράψει η ΔΕΗ με τη Viohalco και το οποίο προηγήθηκε. Έτσι, και αυτή τη φορά είναι 10ετές, προβλέποντας πως σε πρώτη φάση η τροφοδοσία της τσιμεντοβιομηχανίας θα γίνεται με παραγωγή από μονάδες αέριου και υδροηλεκτρικά της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
Στη συνέχεια, τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή θα αντικαταστήσουν νέα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ, που πρόκειται να αναπτυχθούν στην πορεία. Επομένως, η σύμβαση θα εξελιχθεί σε «πράσινο» PPA, συμβάλλοντας πλέον και στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της τσιμεντοβιομηχανίας.
Ο ρόλος της ΗΡΩΝ
Παράλληλα, όπως συνέβη και στην περίπτωση της 10ετούς σύμβασης ΔΕΗ – Viohalco, την υλοποίηση του PPA και αυτή τη φορά έχει αναλάβει ο Όμιλος ΗΡΩΝ, ο οποίος ανήκει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Έτσι, η ομώνυμη εταιρεία προμήθειας του Ομίλου ΗΡΩΝ αποτελεί τον «ενδιάμεσο κρίκο» που απαιτείται, καθώς σε κάθε PPA χρειάζεται να μεσολαβήσει ένας πάροχος, ο οποίος λειτουργεί ως «αποδέκτης» (αγοραστής) της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας και προμηθευτής (πωλητής) της ηλεκτροπαραγωγής στον τελική καταναλωτή.
Συγκριτικό επίσης πλεονέκτημα του Ομίλου αποτελείη «παρουσία» της OptimusEnergy, η οποία είναι ο μεγαλύτερος Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) στη χώρα μας. Οι ΦοΣΕ αναλαμβάνουν να εκπροσωπήσουν στις χονδρεμπορικές αγορές τις μονάδες ΑΠΕ που εμπλέκονται σε ένα PPA, καθώς όπως όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, και οι «πράσινοι» σταθμοί πρέπει να υποβάλουν καθημερινά προβλέψεις για τις «πράσινες» κιλοβατώρες που θα εγχύσουν το επόμενο 24ωρο στο σύστημα – προβλέψεις που επιβαρύνονται με «πέναλτι», αν πέσουν έξω.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Ομίλου ΗΡΩΝ εξηγούν γιατί έχει επιλεγεί να παίξει τον ρόλο του «ενδιάμεσου κρίκου» και στα πρώτα τρία «πράσινα» PPAs που υπέγραψε η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή (κοινοπραξία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της γερμανικής RWE) με ισάριθμες εγχώριες βιομηχανίες. Ο ένας από τους λόγω βιομηχανικούς καταναλωτές είναι το εργοστάσιο χαρτοποιΐας της ιταλικής Sofidel στην Κατερίνη.
Η ανάληψη και του PPA μεταξύ ΔΕΗ & ΤΙΤΑΝ σημαίνει πως η ΗΡΩΝ θα αυξήσει έτι περαιτέρω από τους επόμενους μήνες τo μερίδιό της στην προμήθεια, το οποίο τον Αύγουστο άγγιζε το 8,7%. Από την άλλη πλευρά, η υλοποίηση της διμερούς σύμβασης από άλλο ενεργειακό Όμιλο έχει ως συνέπεια η ΔΕΗ να περιορίσει ακόμη περισσότερο το ποσοστό της στην αγορά προμήθειας (με όρους εκπροσωπούμενου φορτίου). Κάτι που σημαίνει πως προσεγγίζει ακόμη περισσότερο την εκπλήρωση της δέσμευσης της χώρας μας, για μείωση του ποσοστού του δεσπόζοντος «παίκτη» κάτω από 50%.
Ενέργεια από συγκεκριμένες μονάδες
Όπως έχει γράψει το Insider.gr, σε σχέση με τις συμβατικές συμβάσεις προμήθειας, τα PPAs αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο εξασφάλισης ηλεκτρικής ενέργειας από ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Τα συμβόλαια αυτά έχουν πάντοτε «κλειδωμένη» τιμή για την αγοραπωλησία ηλεκτρισμού, κάτι που στις συμβάσεις προμήθειας ισχύει μόνο για όσες συνοδεύονται από σταθερή χρέωση (όπως ίσχυε π.χ. με τις προηγούμενες συμβάσεις της ΔΕΗ με τις Viohalco και ΤΙΤΑΝ).
Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι η διάρκεια των PPAs καλύπτει πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που οι συμβάσεις προμήθειας είναι κατά κανόνα 2ετείς με 3ετείς (όπως οι προηγούμενες βιομηχανικές συμβάσεις), τα συμβόλαια αγοραπωλησίας ρεύματος είναι πολύ πιο μακροχρόνια – φτάνοντας στα δύο deal της ΔΕΗ τα 10 χρόνια.
Μία ακόμη σημαντική διαφορά είναι ότι στα PPAs η συμφωνία αγοραπωλησίας αφορά ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από συγκεκριμένες μονάδες του ηλεκτροπαραγωγού (εν προκειμένω της ΔΕΗ) και όχι αδιακρίτως από όλο το «στόλο» μονάδων του. Μάλιστα, η λύση που εφαρμόζεται τουλάχιστον προς ώρας (όσο δηλαδή παραμένουν ισχύ τα προσωρινά μέτρα στη χονδρεμπορική αγορά) είναι τα συμβόλαια φυσικής παράδοσης, στα οποία δηλαδή οι κιλοβατώρες διακινούνται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από συγκεκριμένο «αποστολέα» (ηλεκτροπαραγωγική μονάδα) σε «παραλήπτη» (καταναλωτή).
Λύση win–win
Πέρα από τη μακρόχρονη σταθεροποίηση του ενεργειακού κόστους, η σύντομη εξέλιξη σε «πράσινα» PPAs των συμβάσεων με Viohalco και ΤΙΤΑΝ αποτελεί ένα ακόμη πλεονέκτημα και για τους δύο εγχώριους επιχειρηματικούς καταναλωτές – καθώς τότε θα απολαμβάνουν ακόμη πιο μειωμένη σταθερή τιμή, συρρικνώνοντας παράλληλα το ανθρακικό τους αποτύπωμα. Με δεδομένα τα σκαμπανεβάσματα των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της κρίσης (αλλά και ότι ανάλογες εκτινάξεις του χονδρεμπορικού κόστους μπορεί να συμβούν τα επόμενα χρόνια) με αυτό τον τρόπο οι επιχειρήσεις θα αντισταθμίσουν τον κίνδυνο κάποιας νέας «έκρηξης».
Κατά αντίστοιχο τρόπο με τις βιομηχανίες, και η ΔΕΗ θα «θωρακίσει» την τιμή πώλησης ηλεκτροπαραγωγής της, έναντι οποιωνδήποτε διακυμάνσεων των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, για την επιχείρηση τα PPAs θα αποτελέσουν ένα ακόμη εφαλτήριο για την «πράσινη» στροφή της, καθώς με την υπογραφή συμβάσεων πώλησης «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής από σχεδιαζόμενα έργα ανανεώσιμων πηγών, διευκολύνεται η σύναψη τραπεζικού δανεισμού για τη χρηματοδότησή τους.