Με στόχο η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ να ξεπεράσει το 2024, το 1 δισ. ευρώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Γιώργος Στάσσης, από τη γενική συνέλευση των μετόχων ανακοίνωσε τον μετασχηματισμό του ομίλου.
Όπως είπε, θα βασιστεί σε τρεις βασικούς πυλώνες η στρατηγική:
  1. «Την εφαρμογή του “Green Deal στην παραγωγή ενέργειας, με επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης και επικέντρωση των επενδύσεών μας στις ΑΠΕ.
  2. Την ψηφιοποίηση και βελτιστοποίηση της λειτουργικής αποδοτικότητας σε όλες τις δραστηριότητές μας.
  3. Την τοποθέτηση του Πελάτη στο επίκεντρο της προσοχής μας, παρέχοντάς του νέα προϊόντα και ανταγωνιστικά τιμολόγια, όπως επίσης και με την είσοδό μας στην ηλεκτροκίνηση».
Ο CEO της εταιρίας, προέβλεψε ριζική αλλαγή της εικόνας της ΔΕΗ, «επιτυγχάνοντας μέχρι το 2024 λειτουργική κερδοφορία μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ, μειώνοντας το προσωπικό μας στους 11.500 εργαζόμενους και αυξάνοντας την ισχύ των ΑΠΕ πάνω από 1 GW».
Στο 20% οι ΑΠΕ το 2024
Πρώτη προτεραιότητα της ΔΕΗ, είναι η απολιγνιτοποίηση και όπως εξήγησε ο κ. Στάσσης, «με το κλείσιμο των μονάδων θα μειωθούν οι ποσότητες CO² που εκπέμπει από 20 εκατ. τόνους το 2019 σε περίπου 5 εκατ. τόνους το 2024».
«Παράλληλα», συνέχισε, «εργαζόμαστε ώστε να διευρύνουμε το μερίδιό μας στις ΑΠΕ. Στόχος είναι από 2,5% μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ το 2019, να κατέχουμε το 10-20% το 2024».
Ο κ. Στάσσης αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο για ΑΠΕ 1 GW το 2024, υπογραμμίζοντας ότι «μπορούμε να υλοποιήσουμε ακόμα μεγαλύτερη ισχύ καθώς έχουμε ένα χαρτοφυλάκιο έργων πάνω από 6GW, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων πολύ ώριμων έργων. Επιπλέον, εργαζόμαστε εντατικά για την αξιοποίηση των περιοχών που βρίσκονται τα λιγνιτωρυχεία για την τοποθέτηση σε ένα μέρος των περιοχών αυτών φωτοβολταϊκών μονάδων. Παράλληλα, χτίζουμε συνεργασίες προκειμένου να επιταχύνουμε την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας σε ΑΠΕ. Ήδη έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την προώθηση του αναπτυξιακού πλάνου μας για τις ΑΠΕ μέσω της θυγατρικής εταιρείας μας, ΔΕΗ Ανανεώσιμες», περιέγραψε και απαρίθμησε:
Συγκεκριμένα:
  1. «Έχουμε 160 MW σε λειτουργία.
  2. 100 MW υπό κατασκευή τα οποία αναμένονται να τεθούν σε λειτουργία εντός ενός έτους.
  3. 280 MW για τα οποία ήδη έχουμε εξασφαλίσει μέσω δημοπρασιών τιμή κοντά στα € 49/MWh, μία από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη.
  4. 120 MW ώριμο χαρτοφυλάκιο σε στάδιο προετοιμασίας προσφορών».
Ο ίδιος είπε ότι «στους επόμενους 18 έως 36 μήνες θα προστεθούν 650 MW στις ΑΠΕ».
Λιγότερες επενδύσεις το 2020
Το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για το 2020, αναμένεται να κυμανθεί σε χαμηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα, για δύο λόγους, σύμφωνα με τον κ. Στάσση.
«Είμαστε σε διαδικασία μετατόπισης του επενδυτικού μας ενδιαφέροντος προς τις ΑΠΕ, διαδικασία η οποία απαιτεί λίγο χρόνο Επιπλέον, λόγω της πανδημίας, είχαμε μια καθυστέρηση 2-3 μηνών σε κάποια έργα όπως στην κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα V».
Ο ίδιος δεσμεύτηκε για επαναφορά των επενδύσεων στα επίπεδα των προηγούμενων ετών, καθώς το πλάνο για τη νέα ΔΕΗ, περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. «Από 5% του συνόλου των επενδύσεων της επιχείρησης για το 2019, εκτιμούμε ότι αυτό θα ανέλθει στο 25% για το 2020 με στόχο να αυξηθεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Στόχος είναι – όπως προαναφέρθηκε – από 2% μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ το 2019, να κατέχει το 10-20% το 2024 με επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ 1 GW έως το 2024», επανέλαβε.
Δίκτυα και καταναλωτές
Εξάλλου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ανακοίνωσε αύξηση των επενδύσεων από 23% στο 30% το 2020 για αναβάθμιση των δικτύων.
Ο ίδιος επίσης ανήγγειλε νέα προϊόντα και υπηρεσίες για τους καταναλωτές από το καλοκαίρι καθώς και νέες ψηφιακές τεχνολογίες για καλύτερη επικοινωνία με τους πελάτες, και βελτίωσης της εξυπηρέτησής τους.