Την έναρξη του έργου επέκτασης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην ακριτική Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ), κήρυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΔΕΔΑ στην Ξάνθη την Πέμπτη 1η Ιουλίου, παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, μελών της κυβέρνησης και εκπροσώπων της πολιτικής, εκκλησιαστικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με το συμβολικό άναμμα της φλόγας του φυσικού αερίου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ Μάριο Τσάκα.
«Οι ακρίτες μας έρχονται πλέον στο κέντρο της εθνικής ενεργειακής πολιτικής», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, σημειώνοντας ότι το έργο που εντάσσει την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη στο δίκτυο του φυσικού αερίου είναι μόνο η αρχή.
«Το πενταετές πρόγραμμα της ΔΕΔΑ είναι σήμερα το μεγαλύτερο σχέδιο επέκτασης διανομής φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με διακλαδώσεις σχεδόν 1.900 χιλιομέτρων δικτύου θα ενώσει 34 πόλεις, μεταφέροντας ενέργεια σε 70.000 καταναλωτές, οι οποίοι μέχρι το 2036 εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουν τους 200.000. Είναι ένα έργο που σε πλήρη ανάπτυξη θα κινητοποιήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο και θα δημιουργήσει περίπου 6.000 νέες θέσεις εργασίας στην περιφέρεια», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι το έργο είναι μια επιλογή με βαθιά πολιτικό πρόσημο γιατί έχει κοινωνικό περιεχόμενο, καθώς προσφέρει στον πολίτη όχι μόνο καθαρότερη, αλλά και φθηνότερη ενέργεια.
Ταυτόχρονα, είναι μια επιλογή που έχει έντονο αναπτυξιακό πρόσημο διότι μειώνει το κόστος παραγωγής των επιχειρήσεων, κινητοποιεί ιδιωτικές επενδύσεις και τονώνει τις τοπικές οικονομίες. Αποτελεί, επίσης, μία πράσινη πρωτοβουλία, προωθώντας σε όλη την επικράτεια το φυσικό αέριο, ένα φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο, που θα αποτελέσει το βασικό καύσιμο μετάβασης για τις επόμενες δεκαετίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι η ΔΕΔΑ ήταν ανενεργή, σχεδόν αδρανής από το 2016 έως και το 2019, ενώ συνεχάρη τη νέα διοίκηση και τους εργαζόμενους της εταιρείας για τον σαφή επενδυτικό σχεδιασμό και τις επεκτάσεις των δικτύων που, ήδη, δρομολογούνται στην ελληνική περιφέρεια.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ρόλο του φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας, σημειώνοντας ότι είναι το καύσιμο – «γέφυρα» που θα διασφαλίσει την ενεργειακή σταθερότητα, αλλά και την ευελιξία του ηλεκτρικού δικτύου στη χώρα μας.
«Γι΄ αυτόν τον λόγο έχουμε σχεδιάσειεπενδύσεις τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ σε ό, τι αφορά τη μεταφορά, αλλά και τη διανομή του φυσικού αερίου στη χώρακαι44 δισεκατομμύρια επενδύσεις μέχρι το 2030για να πραγματοποιήσουμε την ενεργειακή μετάβαση», υπογράμμισε ο κ. Σκρέκας.
Όπως επεσήμανε ο Υπουργός, οι επενδύσεις αυτές θα δημιουργήσουνπερισσότερες από 150.000 βιώσιμες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Επιπλέον θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, εξάλλου, σε όλα τα στάδια των έργων (κατασκευής, συντήρησης, διαχείρισης δικτύων) για τη μεταφορά και τη διανομή του φυσικού αερίου στη χώρα.
Ωςτο σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκηχαρακτήρισε την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘΧρήστος Μέτιος. «Η Περιφέρειά μας είναι αδικημένη, διότι κάθε χρόνο οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πληρώνουν περισσότερους φόρους για πετρέλαιο σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, καθώς έχουμευψηλότερες ανάγκες σε ενέργειακαι για περισσότερους μήνες το χρόνολόγω κλίματος», σημείωσε ο κ. Μέτιος, προσθέτοντας ότι μετά από συστηματική προσπάθεια ετών το έργο της ανάπτυξης του δικτύου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, τον Δεκέμβριο του 2018. «Με το έργο, χιλιάδεςνοικοκυριά,επιχειρήσειςκαιδημόσια κτίρια, όπως νοσοκομεία και σχολεία, θα μπορέσουν να συνδεθούν με το φυσικό αέριο, μεπολλά καισημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη», τόνισε ο Περιφερειάρχης.
Μάριος Τσάκας: Ιστορική στιγμή με συμβολική και ουσιαστική αξία
Τις ευχαριστίες του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την καθοριστική στήριξή του στη νέα διοίκηση της ΔΕΔΑ, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείαςΜάριος Τσάκας, υπογραμμίζοντας παράλληλα την πολύτιμη συμβολή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου για την υλοποίηση του έργου.
«Για εμάς στη ΔΕΔΑ, αυτή είναι μιαιστορική στιγμή. Έχει συμβολική αξία, καθώς αποτελεί τοεπιστέγασμα των προσπαθειών που κάνουμε τον τελευταίο ενάμισηχρόνο ώστε τα έργα, τα οποία παρέμεναν σε στασιμότητα και κινδύνευαν με απένταξη από το ΕΣΠΑ, να μπουν σε τροχιά υλοποίησης. Μάλιστα, υπήρχαν δίκτυα που είχαν κατασκευαστεί το 2008 και παρέμεναν τόσα χρόνια, “θαμμένα” και ανενεργά», τόνισε ο κ. Τσάκας στην ομιλία του.
Και πρόσθεσε: «Εκτός από συμβολική αξία, το έργο έχει και τεράστιαουσιαστική αξία για χιλιάδες συμπολίτες μαςοι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, αυτή την οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας που θα μας οδηγήσει στη νέα ενεργειακή εποχή. Μια εποχή πουστη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία δεν θα υπάρχει ενεργειακή απομόνωση.Θα τη θωρακίσουμε ενεργειακά και θα το κάνουμε με σθένος».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ επεσήμανε ότι στην Περιφέρεια ΑΜΘ θα δημιουργηθούν και τα πρώτα «πράσινα» δίκτυα, αφού η εταιρείαετοιμάζει πιλοτικό έργο για την έγχυση βιομεθανίουαπό βιομάζα, δηλαδή από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, στα δίκτυα και τη διανομή του ως μείγμα οικολογικού αερίου μαζί με το φυσικό αέριο.
Ταυτόχρονα, είπε ο κ. Τσάκας, η ΔΕΔΑ δρομολογεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια ΑΜΘτονσχεδιασμό αγωγού φυσικού αερίου που θα εκτείνεται σε όλη τη συνοριακή γραμμή από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ορεστιάδα, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες στο Σουφλί και το Διδυμότειχο.
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠΒασίλης Κοτρώνης, αναφερόμενος στο φιλόδοξο Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, σημείωσε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο της χώρας από την εποχή της ηλεκτροδότησης της ελληνικής περιφέρειας.
«Το μέλλον της χώρας χτίζεται από μικρές και μεγάλες νίκες σαν τη σημερινή.Νίκες που αφορούν τους πολίτες, που βελτιώνουν την ποιότητα και το επίπεδο ζωής τους, που δίνουν επαγγελματικές προοπτικές στους νέους ανθρώπους. Εμείς στη ΔΕΔΑ,ακολουθώντας το ρητό του Νίκου Καζαντζάκη, θα προσπαθούμε να φθάνουμε εκεί που δεν μπορούμε, δίνοντας ενέργεια στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κοτρώνης.
Η «ταυτότητα» του έργου
Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Ανάπτυξης 2021-2025 της ΔΕΔΑ, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε 34 πόλεις της χώρας.
Η εκκίνησητων μεγάλων αναπτυξιακών έργων της ΔΕΔΑ γίνεται από τηνΠεριφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης όπου το φυσικό αέριο θα πάει σε έξι πόλεις: την Ξάνθη, τη Δράμα, την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Ορεστιάδα.
Το έργο στην Περιφέρεια ΑΜΘ είναιπροϋπολογισμού 61,8 εκατ. ευρώκαι χρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ, δανειακά κεφάλαια, καθώς και από επιχορήγηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο σχεδιασμός προβλέπει την κατασκευή 496 χιλιομέτρων δικτύου και τη σύνδεση τουλάχιστον 15.000 καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών). Οι εργασίες για την κατασκευή του δικτύου ξεκίνησαν στις 30 Ιουνίου 2021 και θα ολοκληρωθούν σταδιακά έως το τέλος του 2023.
Το φθινόπωρο, τα έργα θα επεκταθούν στιςΠεριφέρειες Κεντρικής ΜακεδονίαςκαιΣτερεάς Ελλάδας, ενώ από τα τέλη του έτους και τις αρχές του 2022 θα αρχίσουν οι εργασίες στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου.
Συνολικά, περισσότεροι από68.000 νέοι καταναλωτέςθα συνδεθούν στο δίκτυο έως το 2025, ενώ σε ορίζοντα μίας ακόμα δεκαετίας ο αριθμός υπολογίζεται πως θα αυξηθεί σημαντικά, ξεπερνώντας τους 170.000.