Στο παρελθόν η ΔΕΗ είχε επιχειρήσει αρκετές φορές να αντλήσει ρευστότητα με ενέχυρο της ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της. Ωστόσο οι απόπειρες τιτλοποιήσεων που είχαν ξεκινήσει, σκόνταψαν στο γεγονός ότι δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από επενδυτές.
Η εικόνα αυτή άλλαξε πλήρως και πλέον η ΔΕΗ έχει στο track record της δύο πετυχημένες συναλλαγές, με JP Morgan και Pimco, αντλώντας ένα συνολικό ποσό της τάξης των 610 εκατ. ευρώ, με ικανοποιητικό επιτόκιο για τα δεδομένα των δύο συναλλαγών. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν θα αντικαταστήσουν ακριβότερο δανεισμό.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη συναλλαγή λόγω του χαμηλότερου ρίσκου του προφίλ των απαιτήσεων (ληξιπρόθεσμες οφειλές διάρκειας έως 60 ημερών) είχε επιτόκιο 3,5% ενώ η δεύτερη συναλλαγή, η οποία έγινε με μοναδικό ενέχυρο τις υψηλού ρίσκου (junk) απαιτήσεις διάρκειας άνω των 90 ημερών είχε επιτόκιο 6,8%.
Τι έχει όμως αλλάξει ώστε η ΔΕΗ σήμερα να επιτυγχάνει αυτό που μέχρι πριν ένα χρόνο δεν μπορούσε;
Το κλίμα στις διεθνείς αγορές έχει διαφοροποιηθεί για μια σειρά από λόγους που σχετίζονται με τις κινήσεις που έχει δρομολογήσει η εταιρεία αλλάζοντας την στρατηγική της.
Καταρχάς η περυσινή αύξηση των τιμολογίων ήταν ένα από τα προαπαιτούμενα που ζητούσε η αγορά, προκειμένου η εταιρεία να περιορίσει τις οικονομικές απώλειες στον ισολογισμό της. Υπενθυμίζεται ότι μετά την αύξηση ήρθησαν και οι επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει ο ορκωτός ελεγκτής.
Η δεύτερη θετική κίνηση που έγινε αποδεκτή με θετικά σχόλια από τους επενδυτές ήταν η στροφή του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας στις ΑΠΕ και η δέσμευση για σταδιακή και γρήγορη απεξάρτηση από το λιγνίτη.
Είναι γνωστό ότι πλέον όλο και περισσότεροι επενδυτές σταματούν να επενδύουν σε εταιρείες που εξαρτώνται από τον άνθρακα και αξιολογούν θετικά τις εταιρείες που στρέφονται προς βιώσιμες πράσινες επενδύσεις.
Το business plan που παρουσίασε η ΔΕΗ στις αρχές του έτους, εστίαζε σε αυτές ακριβώς τις κινήσεις, επισπεύδοντας το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης και στρέφοντας σχεδόν το σύνολο του επενδυτικού προγράμματος στις ΑΠΕ.
Η τρίτη κίνηση που εκτιμάται ότι άλλαξε το κλίμα στην αγορά για τη ΔΕΗ ήταν το πρόγραμμα εθελουσίας, που θα επαναληφθεί, με στόχο η εταιρεία να επιταχύνει το ρυθμό μείωσης / ανανέωσης του προσωπικού της.
Τα προγράμματα εθελούσιας, ιδιαίτερα για εταιρείες που θεωρείται ότι έχουν υπεράριθμο προσωπικό, όπως η ΔΕΗ, είναι κινήσεις που ικανοποιούν τους επενδυτές και δημιουργούν θετικές προσδοκίες, ιδιαίτερα όταν το τελικό όφελος για τον ισολογισμό είναι μεγάλο, όπως προκύπτει για τη ΔΕΗ η οποία θα μειώσει το προσωπικό της, αντικαθιστώντας παράλληλα μέρος του υψηλά αμειβόμενου προσωπικού με νέο, χαμηλότερου κόστους.
Ενδεικτική της αλλαγής του κλίματος στην αγορά για τη μετοχή της εταιρείας, είναι και η έκθεση που εξέδωσε στις αρχές της εβδομάδας, η Euroxx επισημαίνοντας, ότι μετά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η εταιρεία στο παρελθόν, βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για αναδιάρθρωση της εταιρείας και για υιοθέτηση ενός πιο πράσινου επιχειρηματικού μοντέλου. Η χρηματιστηριακή έθεσε ως τιμή στόχο για τη μετοχή της εταιρείας τα 5,5 ευρώ με σύσταση overweight.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr