Το πρόβλημα της αγοράς ηλεκτρισμού μέσα στην επόμενη διετία δε θα είναι οι υψηλές αλλά οι χαμηλές τιμές εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις και την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τις έντονες διακυμάνσεις του τελευταίου διαστήματος.
Δηλαδή το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες η μεγαλύτερη πρόκληση θα αφορά στη διαχείριση των χαμηλών τιμών που δε θα επαρκούν για να αποσβέσουν τις μεγάλες επενδύσεις και να καλύψουν τα κόστη της αγοράς. Πότε θα συμβεί αυτή η αλλαγή και για ποιο λόγο;
Εντός της επόμενης διετίας εκτιμάται ότι το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας θα είναι εντελώς διαφορετικό, με τα κόστη χονδρικής να καταγράφουν σημαντική υποχώρηση. Η βασική αιτία αφορά στην μαζική είσοδο νέων μονάδων ΑΠΕ που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση κατασκευής ή ώριμης φάσης ανάπτυξης.
Μόνο οι μεγάλοι παίκτες της εγχώριας αγοράς, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια μικρότερων ομίλων, σχεδιάζουν μέχρι το 2026 να εγκαταστήσουν περί τα 10GW νέας πράσινης ισχύος. Για παράδειγμα η ΔΕΗ έχει θέσει ως στόχο να διαθέτει μέχρι το 2026 8,9GW ΑΠΕ, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα το 2025 η Helleniq Energy θα φτάσει το 1GW ενώ ανάλογα σχέδια έχει και η ΜΟΗ. Αυτές οι νέες πράσινες μονάδες αναμένεται να διαφοροποιήσουν σημαντικά την αρχιτεκτονική της αγοράς αυξάνοντας τις ώρες της χαμηλού κόστους πράσινης ενέργειας και περιορίζοντας δραστικά τις ώρες της ακριβότερης ενέργειας από φυσικό αέριο.
Όμως δεν είναι μόνο οι νέες μονάδες ΑΠΕ που θα αλλάξουν το σκηνικό. Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται ήδη από φέτος και στην παγκόσμια αγορά του φυσικού αερίου. Από τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς και το επόμενο διάστημα καθώς ένα κύμα νέων σταθμών παραγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου θα τεθεί σε λειτουργία. Η παγκόσμια παραγωγική ικανότητα LNG προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 193 εκατομμύρια τόνους ανά έτος (MTPA) από το 2024 έως το 2028, αυξάνοντας την ονομαστική ικανότητα από περίπου 474 MTPA στις αρχές του 2024 σε 666,5 MTPA μέχρι το τέλος του 2028 — η ταχύτερη αύξηση ιστορικά της δυναμικότητας της παγκόσμιας βιομηχανίας LNG, σε ποσοστό 40% μέσα σε πέντε χρόνια. Μόνο κατά τη διάρκεια του 2024, 12 MTPA δυναμικότητας προβλέπεται να τεθούν σε λειτουργία σε Κονγκό, Μεξικό, Ρωσία, Μαυριτανία/Σενεγάλη, Αυστραλία και Ηνωμένες Πολιτείες. Οι νέες αυτές παραγωγικές εγκαταστάσεις αναμένεται να ενισχύσουν την προσφορά και να ωθήσουν προς τα κάτω τις τιμές του φυσικού αερίου.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και τις ώρες που το ηλεκτρικό σύστημα θα λειτουργεί χωρίς ΑΠΕ, τα κόστη θα είναι σημαντικά χαμηλότερα λόγω του φθηνότερου καυσίμου.
Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι και η πρόβλεψη του ΕΣΕΚ για τη διακύμανση των τιμών της ηλεκτρικής είναι πτωτική αν και το σενάριου του εθνικού σχεδίου είναι πολύ πιο συντηρητικό και προβλέπει σημαντική υποχώρηση των τιμών από το 2035 και μετά.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr