Σε συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης και περιορισμού των πλημμυρικών φαινομένων στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας Αττικής, αποσκοπεί η ολοκληρωμένη γεωλογική έρευνα που θα πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), στην περιοχή, με χρηματοδότηση 41.800 ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής.
Μετά την συνυπογραφή της σχετικής σύμβασης από την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και το γενικό διευθυντή του ΙΓΜΕ, Δημήτρη Τσαγκά, τονίστηκε η σημασία των συνεργειών με θεσμούς όπως το ΙΓΜΕ, που είναι ο επίσημος και εξειδικευμένος σύμβουλος της Πολιτείας για θέματα γεωλογικών μελετών και ερευνών.
Η κ. Δούρου επισήμανε δε ότι «σήμερα η Περιφέρεια κάνει αγώνα δρόμου να καλύψει τα νομοθετικά κενά, την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, την αδιαφορία και την έλλειψη συνεκτικής αντιπλημμυρικής στρατηγικής του παρελθόντος».
Σκοπός της έρευνας είναι η αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής μέσω της διερεύνησης των γεωλογικών, υδρογεωλογικών και τεχνικογεωλογικών συνθηκών στις θέσεις που απαιτούνται παρεμβάσεις για την ανάσχεση των σοβαρών φαινομένων που πλήττουν τον οικισμό.
Τα αποτελέσματα της, θα αξιοποιηθούν από την Περιφέρεια για τον ορθολογικό σχεδιασμό και την αναβάθμιση των υποδομών, με γνώμονα την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη αξιολόγηση των πρόσφατων πλημμυρικών φαινομένων στη Μάνδρα που έκανε επιτόπου ομάδας επιστημόνων του ΙΓΜΕ και σε συνδυασμό με παλαιότερα ανάλογα φαινόμενα στην περιοχή, διαπιστώθηκε ότι κύρια αίτια των πλημμυρικών φαινομένων ήταν: Η υψηλής έντασης βροχόπτωση τοπικού χαρακτήρα, οι φυσικοί παράγοντες της περιοχής (μορφολογία, γεωλογική δομή, βλάστηση) και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις.
Ειδικότερα, προέκυψε ότι, ο κύριος οικιστικός ιστός της Μάνδρας αναπτύσσεται στη συμβολή ρεμάτων, τα οποία μετά από την έντονη βροχόπτωση που εκδηλώθηκε εστιασμένα στην ορεινή ζώνη του όρους Πατέρα, τροφοδοτήθηκαν από μεγάλους όγκους νερού, που συμπαρέσυραν υλικά διάβρωσης κατακλύζοντας σε μικρό χρονικό διάστημα την πόλη της Μάνδρας.