Δύο μεγάλους παγκόσμιους ενεργειακούς… ασθενείς καταδεικνύει το ετήσιο «βαρόμετρο» που δημοσιεύει η πολυεθνική BP, υπό τον τίτλο «Statistical Review of World Energy».
Πρόκειται για τη στατιστική έκθεση, με τη ζήτηση ενέργειας σε όλες τις χώρες και σε περιοχές του πλανήτη, από την οποία προκύπτουν οι διαφορές στην κατανάλωση, ανά έτος και ανά χρονική περίοδο, με μονάδα μέτρησης τους Τόνους Ισοδύναμου Πετρελαίου (ΤΙΠ).
Από την τελευταία έκδοση, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, προκύπτει ότι οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν να κινούνται σε… ρηχά νερά ως προς την κατανάλωση ενέργειας, αποτυπώνοντας τη σοβαρή κατάσταση της ευρωενωσιακής οικονομίας.
Το 2018, η ζήτηση διαμορφώθηκε κατά 0,2% χαμηλότερα σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο έτος, συνεχίζοντας τη φθίνουσα πορεία της τελευταίας εξαετίας, ενώ από το 2006, οπότε καταγράφηκε το ρεκόρ των τελευταίων 10ετίων, αλλά κτύπησε και το πρώτο «οικονομικό καμπανάκι», η κατανάλωση ενέργειας στις χώρες της Ε.Ε. μειώθηκε κατά περίπου 8,75%.
Τη μεγαλύτερη συμβολή στην «ασθενική» κατάσταση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς έχει η Γερμανία, καθώς σε ετήσια βάση έχασε το 3% της κατανάλωσης, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, προβληματισμό προκαλούν και οι επιδόσεις των λεγόμενων «νέων και ανερχόμενων» ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Λεττονία, στην οποία το 2018 η ζήτηση μειώθηκε κατά 11%!
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εξάλλου, το μηνύματα δεν είναι διαφορετικά. Μπορεί το 2018, στις ΗΠΑ σημειώθηκε ανάκαμψη στην κατανάλωση της τάξης του 3,5%, αλλά η αμερικανική οικονομία δεν έχει ξεπεράσει ακόμη την πλήρη στασιμότητα που καταγράφηκε την προηγούμενη δεκαετία, καθώς η περυσινή επίδοση (2,3 δισ. ΤΙΠ) είναι χαμηλότερη ακόμη κι από εκείνη που καταγράφηκε το 2007 (2,314 δισ. ΤΙΠ).
Άλλωστε, οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στον πλανήτη, με μερίδιο 16,6%, πίσω από την Κίνα, που κατέχει το 23,6% της παγκόσμιας ζήτησης.
Μάλιστα, ο «Κόκκινος Δράκος» εμφανίζει κι αυτός σημάδια… κόπωσης (ως αποτέλεσμα των οικονομικών συνθηκών στους άλλους δύο «γίγαντες»), καθώς το 2018, η αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας σε ετήσια βάση ήταν μόλις 4,3%, έναντι διψήφιων ποσοστών που παρουσίαζε στα χρόνια της μεγάλης ανόδου…
Στους… κερδισμένους των στοιχείων της BP, περιλαμβάνεται η Ρωσία, στην οποία για πρώτη φορά μετά από τη μεγάλη κρίση του 1997, η κατανάλωση ξεπέρασε τα 720 εκατ. ΤΙΠ, σημειώνοντας αύξηση σε ετήσια βάση της τάξης του 3,8%, με το παγκόσμιο μερίδιο της χώρας να διαμορφώνεται στο 5,2%.