Την ισχυροποίηση σε νέους τομείς με ανθεκτικότητα στην κυκλικότητα του κατασκευαστικού κλάδου θα επιτρέψει η ρευστότητα ύψους 500 εκατ. ευρώ που αναμένεται να εξασφαλίσει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της έκδοσης του επταετούς διάρκειας ομολόγου του οποίου η δημόσια προσφορά ξεκινά την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020 κι ολοκληρώνεται την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020.
Πώς θα διατεθούν τα προς άντληση κεφάλαια
Στο ενημερωτικό δελτίο της εισηγμένης, παρέχονται οι λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση των αντληθέντων κεφαλαίων.
Συγκεκριμένα θα κατευθυνθούν σε τέσσερις μήνες (από την είσπραξη των κεφαλαίων):
  1. 40,1 εκατ. ευρώ στην ολική αποπληρωμή κοινού ομολογιακού δανείου (23/12/2019) ύψους έως 35,6 εκατ. ευρώ της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι και βραχυπρόθεσμου δανεισμού της ΤΕΡΝΑ Λευκόλιθοι ύψους 5 εκατ. ευρώ.
  2. 18,5 εκατ. ευρώ στην ολική αποπληρωμή ομολογιακού δανείου αρχικού ύψους 20 εκατ. ευρώ.
  3. 17,4 εκατ. ευρώ στην ολική αποπληρωμή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της ΤΕΡΝΑ αντίστοιχου ποσού.
Κατά την περίοδο 2020-2027, ποσό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη χρηματοδότηση (μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου ή/και δανεισμού) επενδύσεων στις δράσεις παραχωρήσεων, υποδομών και ενέργειας. Κεφάλαια Το υπολειπόμενο ποσό ύψους 13,4 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, με τις εκτιμώμενες δαπάνες της έκδοσης να τοποθετούνται πέριξ των 10,6 εκατ. ευρώ.
Τα νέα έργα
Στην πρώτη γραμμή των νέων επενδύσεων, που θα χρηματοδοτηθούν μέσω και του ομολόγου της εισηγμένης, βρίσκεται το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο θα κατασκευάσει η ΓΕΚ Τέρνα, με το έργο να έχει είναι ύψους 480 εκατ. Ευρώ.
Εν γένει, η εισηγμένη δρομολογεί επενδύσεις συνολικής αξίας 4 δισ. Ευρώ, με 1 δισ. ευρώ να αντιστοιχεί στο έργο της κατασκευής του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο στο Ελληνικό. Από τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ, ποσό της τάξεως των 1,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις στους τομείς της καθαρής ενέργειας, της αποθήκευσης ενέργειας, του περιβάλλοντος και της διαχείρισης απορριμμάτων, με τα τελευταία να υλοποιούνται από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της θυγατρικής του ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, δίνει έμφαση στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Εκτός δηλαδή από την αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια, αυτές περιλαμβάνουν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, με την εισηγμένη να αναμένει περαιτέρω ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, εν μέρει λόγω και της εφαρμογής επενδυτικών κινήτρων παρόμοιων με αυτά που ισχύουν για έργα αιολικής, υδροηλεκτρικής, και ηλιακής ενέργειας, σε συνδυασμό με το μεγάλο αριθμό χωματερών που λειτουργούν στην Ελλάδα.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή λειτουργεί μια μονάδα βιομάζας στην Κεντρική Μακεδονία, όπου πραγματοποιείται παραγωγή βιοαερίου από αναερόβια χώνευση οργανικών αποβλήτων (κοπριά από μονάδες βουστασίων) και οργανικών καλλιεργειών (υπολείμματα ενσιρώματος καλαμποκιού ή άλλων αγροτικών υπολειμμάτων).
Στη συνέχεια, το παραγόμενο βιοαέριο συλλέγεται και χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη στις μηχανές εσωτερικής καύσης της μονάδας για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας. Η εν λόγω μονάδα έχει εγκατεστημένη ισχύ 1 ΜW. Επιπλέον, κατά τη διεργασία της αναερόβιας χώνευσης του βιοαερίου προκύπτει κλάσμα χωνεμένης βιοϊλύος, το οποίο διατίθεται ως εδαφοβελτιωτικό για τη λίπανση των εδαφών.
Λειτουργεί, επίσης, μία μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Ηπείρου στην οποία πραγματοποιείται ενεργειακή αξιοποίηση που προκύπτει από την αναερόβια χώνευση οργανικών αποβλήτων.
Το οργανικό κλάσμα των απορριμμάτων που προκύπτει από το μηχανικό διαχωρισμό οδηγείται στη μονάδα βιολογικής επεξεργασίας. Το λεπτόκοκκο οργανικό κλάσμα τροφοδοτείται στους δύο αντιδραστήρες αναερόβιας χώνευσης όπου παραμένει περίπου δύο εβδομάδες.
Προϊόν της διεργασίας υπό συνθήκες έλλειψης οξυγόνου αποτελεί το βιοαέριο. Το βιοαέριο χρησιμοποιείται ως καύσιμο σε μια μηχανή εσωτερικής καύσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η εν λόγω μονάδα έχει εγκατεστημένη ισχύ 1,5 ΜW, συγκαταλέγεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών, ενώ εξοικονομεί την παραγωγή 12.000 τόνων CO₂ ετησίως.
Αναπτύσσει ακόμη, το έργο επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων της Πελοποννήσου, ισχύος 1,6 MW.
Επίσης, έμφαση δίνει η εισηγμένη θυγατρική εταιρεία στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά ηλιακής ενέργειας, «λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό δυναμικό της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τα κίνητρα που παρέχει το κανονιστικό πλαίσιο για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Στις 31.12.2019 έχει καταθέσει αιτήσεις στην ΡΑΕ για 735 MW φ/β, ενώ λειτουργούσε τρεις φωτοβολταϊκές μονάδες στην Ελλάδα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 9 MW.

Γράφει ο Δημήτρης Δελεβέγκος, Πηγή: capital.gr