Μία εβδομάδα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Ενέργειας για το market test της πώλησης του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ και ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι 15 εταιρείες που δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν είτε ανεπιφύλακτα είτε υπό όρους στους επικείμενους διαγωνισμούς.
Σύμφωνα με την τρίτη αναθεώρηση του μνημονίου, πάντως, έχει τεθεί ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα με προαπαιτούμενα και διαδικασίες, που ξεκινά με την κατάθεση του νόμου, συνεχίζεται με τη δημιουργία δύο θυγατρικών εταιρειών και την προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησής τους μέχρι τέλος Μαΐου.
Ένα από τα ζητούμενα του διαγωνισμού είναι να εξασφαλιστεί η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή επενδυτών, όχι μόνο από την Ελλάδα ή από τρίτες χώρες αλλά και από την Ευρώπη, προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να περιοριστούν πιθανά προβλήματα συμμόρφωσης με το κοινοτικό δίκαιο για την ενέργεια, που θα προκαλέσουν επιπλοκές στη διαδικασία της αποεπένδυσης.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι επαφές που είχαν γίνει τους προηγούμενους μήνες από τη διοίκηση της ΔΕΗ με αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες, κυρίως από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που συνεχίζουν να επενδύουν στον άνθρακα, είχαν καλλιεργήσει προσδοκίες ότι στους διαγωνισμούς θα μπορούσαν να συμμετάσχουν μεγάλες εταιρείες κυρίως από την Τσεχία και την Πολωνία. Μάλιστα συχνά τους προηγούμενους μήνες η διοίκηση της ΔΕΗ είχε αναφερθεί σε υπαρκτό ενδιαφέρον από εταιρείες των δύο αυτών χωρών. Στο διάστημα που μεσολάβησε ωστόσο και καθώς οι όροι και οι συνθήκες του διαγωνισμού έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνονται, κάποιες εταιρείες αρχίζουν να αποσύρονται.
Μία εξ αυτών είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρισμού της Τσεχίας, CEZ, η οποία δηλώνει επισήμως ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό και ότι έχει στρέψει το επενδυτικό της ενδιαφέρον μόνο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
«H CEZ δε συμμετείχε στο market test που αφορούσε λιγνιτικές μονάδες, οι προτεραιότητές μας είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Κεντρική Ευρώπη», απάντησε σε σχετικό ερώτημα του capital.gr ο εκπρόσωπος τύπου της τσεχικής εταιρείας Ladislav Kriz, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων σε σχέση με τους λιγνίτες της ΔΕΗ.
Η τσεχική εταιρεία ηλεκτρισμού CEZ, είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρισμού από άνθρακα στην Ευρώπη, διαθέτοντας σημαντικό χαρτοφυλάκιο λιγνιτικών μονάδων. Μάλιστα αποτελεί την πλέον κερδοφόρο εταιρεία ηλεκτρισμού της Ευρώπης με λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων 2,2 δις ευρώ το 2016.
Να σημειωθεί τέλος ότι σε αντίθεση με την CEZ που ξεκαθαρίζει τη θέση της δημόσια, κλειστά κρατά τα χαρτιά της η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής της Πολωνίας Polska Grupa Energetyczna (PGE), η οποία επίσης περιλαμβάνεται στη λίστα με τις πιθανές να συμμετάσχουν στον ελληνικό διαγωνισμό ευρωπαϊκές εταιρείες.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: www.capital.gr