Αποκλειστικά πράσινη ενσωματώνοντας σε όλες τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες τη φιλοσοφία της βιώσιμης ενέργειας σκοπεύει να γίνει η EnelGreenPower και στο πλαίσιο αυτό μετασχηματίζεται με γοργούς ρυθμούς, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ.Χρύσα Γιαννοπούλου, SustainabilityExpert της EnelGreenPower, στη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Η σημασία των ESG κριτηρίωνγια τις εταιρείες ενέργειας στην Ελλάδα» που διοργάνωσε τοΕλληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας σε συνεργασία με το Κέντρο Αειφορίας.
Η κ. Γιαννοπούλου αρχικά αναφέρθηκε στην στρατηγική απόφαση της ιταλικής Enel το 2008 να επενδύσει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η οποία σήμερα έχει περίπου 49GW συνολική εγκατεστημένη ισχύ παγκοσμίως ενώ διαχειρίζεται 2.2 εκατομμύρια χιλιόμετρα δικτύου.
Κατόπιν, εξήγησε πώς αυτή η στροφή της εταιρείας αποτέλεσε την αρχή για τη συνολική αλλαγή του εταιρικού DNA. «Στόχος μας είναι να γίνουμε αποκλειστικά πράσινοι για αυτό μετασχηματίζουμε τον εαυτό μας με γοργούς ρυθμούς. Πλέον, έχουμε περάσει από την ανανεώσιμη στη βιώσιμη ενέργεια», δήλωσε σχετικά και πρόσθεσε πως «συνειδητοποιήσαμε ότι υπάρχει μια καθαρή σύνδεση ανάμεσα στη βιωσιμότητα και τη δημιουργία αξίας για την εταιρεία. Μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερους κοινωνικά υπεύθυνους επενδυτές από τη στιγμή που η στρατηγική μας είναι απολύτως ευθυγραμμισμένη με τους στόχους βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών».
Βιωσιμότητα και κυκλική οικονομία
Η Enel Green Power έχει ενσωματώσει το μοντέλο της Δημιουργίας Αμοιβαίας Αξίας (Create Shared Value Model) σε όλη την αλυσίδα αξίας της εταιρείας. Ουσιαστικά, η βιωσιμότητα διατρέχει όλες τις εταιρικές διαδικασίες, από την επιλογή των προμηθευτών, τους ειδικούς όρους στις συμφωνίες μαζί τους, όπως είναι η υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μέχρι την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων.
«Με το βιώσιμο εργοτάξιο προσπαθούμε αφενός να ελαχιστοποιήσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα κατά τη διάρκεια κατασκευής ενός έργου, αφετέρου να ενισχύσουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, υιοθετώντας το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, επιτυγχάνουμε την ανακύκλωση του εξοπλισμού των έργων και φτιάχνουμε νέες υποδομές στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε», σημείωσε η ίδια.
Πάντως, το κυριότερο σημείο για την κ. Χ. Γιαννοπούλου είναι η διαφορά του πώς η Enel Green Power προσεγγίζει το ζήτημα της βιωσιμότητας. «Η παραγωγή βιώσιμης ενέργειας αποτελεί έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης μας. Για αυτό άλλωστε πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι και οι τοπικές κοινωνίες είναι οι βασικοί σύμμαχοι για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον», τόνισε.