Ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο, το «HECARRUS», ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2022, με τη σύμπραξη τριών εταίρων: του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), του Mälardalen University (Σουηδία) και του Limmat Scientific AG (Ελβετία).
Συντονιστής του έργου είναι ο Καθηγητής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Aνέστης Κάλφας.
Μάλιστα, η εναρκτήρια συνάντηση του έργου «HECARRUS» πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ το διήμερο 14 -15 Οκτωβρίου 2019. Κατά τη διάρκειά της, στελέχη της ευρωπαϊκής σύμπραξης «Clean Sky 2 Joint Undertaking (CS2JU)», καθώς επίσης και τα μέλη της Τεχνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν με τους εταίρους του έργου.
Ο βασικός στόχος του «HECARRUS» είναι να συμβάλει στον εξηλεκτρισμό των ελαφρών μεταφορικών και βοηθητικών αεροσκαφών, αναπτύσσοντας και βελτιστοποιώντας τον προκαταρκτικό σχεδιασμό ενός επιβατικού αεροσκάφους 19 θέσεων, εφαρμόζοντας υβριδικές τεχνολογίες πρόωσης.
Ο σχεδιασμός του εν λόγω αεροσκάφους ακολουθεί συγκεκριμένα πρότυπα αξιοπλοΐας, με βάση τις προδιαγραφές πιστοποίησης για αντίστοιχα αεροσκάφη (CS-23/FAR-23).
Για την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου του έργου, η έρευνα της κοινοπραξίας του «HECARRUS» στηρίζεται σε πέντε βασικούς πυλώνες:
-
Διερεύνηση τεχνολογιών των στοιχείων της αρχιτεκτονικής πρόωσης που επιλέγεται.
-
Ενσωμάτωση των επιμέρους τεχνολογιών σε επίπεδο συστημάτων του αεροσκάφους.
-
Πρώιμος σχεδιασμός του αεροσκάφους.
-
Διερεύνηση περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του προτεινόμενου υβριδικού συστήματος πρόωσης.
-
Ανακοίνωση και διάδοση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.