Άλλο ένα βήμα για την ταχεία υλοποίηση του μεγάλου έργου ύψους 1 δισ. ευρώ, της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης συνολικής ισχύος 1.000 MW της Κρήτης με την Αττική έγινε από την κυβέρνηση.
Κατά τη διάρκεια του προχθεσινού υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής αιτήθηκε την υπαγωγή του έργου στο άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων. Ζήτησε την έκδοση Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Όπως εξηγούν πηγές του ΑΔΜΗΕ αυτό σημαίνει ότι αποφεύγονται καθυστερήσεις στις απαλλοτριώσεις: «Με δεδομένο ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση των διασυνδέσεων – ιδίως μεγάλων έργων όπως είναι η Κρήτη-Αττική που διέρχονται από πολλούς Δήμους και Περιφέρειες – εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ταχύτητα έκδοσης των αδειών, η επίσπευση των διαδικασιών είναι μια θετική εξέλιξη, στο βαθμό που ελαχιστοποιούνται νεκροί χρόνοι στα επιμέρους στάδια των αδειοδοτήσεων», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι.
Ο Διαχειριστής και η θυγατρική του «Αριάδνη» που τρέχει το έργο, μετά την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στις αρχές του Απριλίου, κατέθεσαν τους αναγκαίους φακέλους στα αρμόδια υπουργεία τόσο για τις απαλλοτριώσεις όσο και για τις άδειες χρήσης αιγιαλού και παραθαλάσσιου χώρου προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες για το έργο διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.
Η υπαγωγή του έργου στο άρθρο 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων, όπως εξήγησε και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, επιτρέπει:
-
Πρώτον, την πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης, καθώς με την απόφαση του δικαστηρίου διατάσσεται η αποβολή του ιδιοκτήτη από το ακίνητο και η άμεση παράδοση αυτού.
-
Δεύτερον, προφυλάσσονται οι περιουσίες που απαλλοτριώνονται, αφού κατά την προσωρινή κατάληψη, καταβάλλεται εύλογο τμήμα της αποζημίωσης, που υπερβαίνει το 70%, και
-
Τρίτον, υποχρεώνεται το Δημόσιο εντός 1 μηνός να καταθέσει αίτηση προσωρινού ή οριστικού καθορισμού της αποζημίωσης, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις.