Οι κατασκευαστές Φ/Β πλαισίων ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες, παρέχοντας στην αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων πλαίσια με πολύ ισχυρότερες κυψέλες. Η συνολική παραγωγή πλαισίων με χρήση των νέων κυψελών συνολικής ισχύος 54 γιγαβάτ, αποτέλεσε περίπου το ήμισυ των διαθέσιμων μοντέλων στην αγορά το 2021.
Τα νέα Φ/Β πλαίσια 400 W εξασφαλίζουν μεγαλύτερες ενεργειακές αποδόσεις, όμως λειτουργούν με υψηλότερη ένταση ρεύματος και έτσι, η προσοχή επικεντρώνεται στην επιλογή του κατάλληλου αντιστροφέα.
Οι αντιστροφείς της KOSTAL μπορούν να επεξεργαστούν το υψηλό ηλεκτρικό ρεύμα της νέας γενιάς Φ/Β πλαισίων +400 W.
Τι προσφέρει η νέα γενιά Φ/Β πλαισίων;
Μέχρι τώρα, οι κυψέλες με edge length 166 mm, συνδέονταν ως whole ή ως half cells στα Φ/Β πλαίσια. Οι νέες κυψέλες όμως, με μέγεθος 182 mm ή ακόμη και 210 mm, έχουν νέα δομή και αλλάζουν τις διαστάσεις του Φ/Β πλαισίου.
Το νέο Φ/Β πλαίσιο με 108 ημικυψέλες
Σε Φ/Β πλαίσια (M10 wafers) για χρήση σε οικιακά φωτοβολταϊκά, συνδέονται 108 από τις νέες ημικυψέλες με 182 mm edge length. Λόγω των μεγαλύτερων αυτών κυψελών, το Φ/Β πλαίσιο έχει λίγο μεγαλύτερο πλάτος (περ. 1,14 m), ωστόσο, υπάρχουν λιγότερες συνδέσεις κυψελών από ό,τι στις παλαιότερες γενιές των 120 ημικυψελών και μικρότερα κενά μεταξύ των κυψελών, εξασφαλίζοντας υψηλότερη απόδοση. Έτσι, ένα Φ/Β πλαίσιο των 400 Watt έχει βαθμό απόδοσης 20,46% (π.χ. Suntech STP405S).
Το νέο Φ/Β πλαίσιο με 120 κυψέλες ενός τρίτου
Μία διαφορετική οδό ακολουθούν οι κατασκευαστές που χρησιμοποιούν κυψέλες με edge length 210 mm, τους λεγόμενους M12 wafers. Αυτές χρησιμοποιούνται σε οικιακά Φ/Β πλαίσια, διαχωρίζονται σε τρία κομμάτια κυψέλης ίδιου μεγέθους και συνδέονται ξανά σχηματίζοντας 120 κυψέλες ενός τρίτου σε ένα Φ/Β πλαίσιο.
Οι μεγαλύτερες κυψέλες συγκροτούνται σε μία νέα συστοιχία κυψελών με 5 x 24 κυψέλες ενός τρίτου. Επειδή με αυτόν τον τρόπο ενσωματώνονται μόνο 5 λωρίδες κυψελών, τα Φ/Β πλαίσια έχουν πλάτος περ. 1,08 m. Ένα Φ/Β πλαίσιο με ισχύ 400 Watt επιτυγχάνει βαθμό απόδοσης 21,3% (π.χ. Trina Vertex S).
Η KOSTAL είναι ήδη συμβατή με τη νέα γενιά Φ/Β πλαισίων 400 W
Οι αντιστροφείς της KOSTAL είναι ήδη συμβατοί με τη νέα γενιά Φ/Β πλαισίων 400 W. Ο PLENTICORE plus, ο PIKO 12-20, ο PIKO MP plus και ο PIKO CI ήδη είναι άριστα εξοπλισμένοι για την επεξεργασία της υψηλότερης έντασης ρεύματος έως και 13 Ampere των Φ/Β πλαισίων. Οι PIKO CI, καθώς προορίζονται για μεγάλα project, είναι επίσης συμβατοί με bifacial Φ/Β πλαίσια, τα οποία φτάνουν τα 18 Ampere.
Για κάθε εγκατάσταση με νέας γενιάς Φ/Β πλαίσια 400 W, από τις μικρές επιφάνειες στέγης μέχρι τις μεγάλες υπαίθριες εγκαταστάσεις, οι αντιστροφείς της KOSTAL αποτελούν τις κατάλληλες κεντρικές συσκευές μετατροπής και ελέγχου της ενέργειας.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η επιλογή του αντιστροφέα;
Με τα νέα Φ/Β πλαίσια, η προσοχή επικεντρώνεται στην επιλογή του κατάλληλου αντιστροφέα, καθώς οι μεγαλύτερες κυψέλες σημαίνουν ταυτόχρονα μεγαλύτερα ρεύματα, τα οποία ο αντιστροφέας θα πρέπει να μπορεί να ελέγξει και να επεξεργαστεί.
Οι αντιστροφείς της KOSTAL ήδη μπορούν να διαχειριστούν το ρεύμα εισόδου της νέας γενιάς Φ/Β πλαισίων με ισχύ 400 Watt και άνω. Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όλη η ισχύς του Φ/Β πλαισίου, χωρίς να χρειάζεται περιορισμός της ροής ενέργειας – και αυτό είναι εφικτό από όλες τις σειρές αντιστροφέων KOSTAL.
Επισκόπηση όλων των αντιστροφέων KOSTAL που είναι συμβατοί με τη νέα γενιά Φ/Β πλαισίων 400 W
PLENTICORE plus
Ο PLENTICORE plus στις κατηγορίες ισχύος 3-10 kW λειτουργεί ως καθαρά Φ/Β αντιστροφέας ή ως υβριδικός αντιστροφέας με συνδεση μπαταρίας. Ο PLENTICORE plus διαθέτει τρεις εισόδους DC, κάθε μία με μέγιστο ρεύμα εισόδου 13 Ampere.

Έτσι, με τον PLENTICORE plus 10 μπορούν να συνδεθούν έως 16 Φ/Β πλαίσια 400 W της νέας γενιάς. Ο PLENTICORE plus είναι συμβατός με τη νέα γενιά Φ/Β πλαισίων 400 W πολλών κατασκευαστών, όπως Axitec, JA Solar, Luxor, Solar Fabrik, Suntech, Trina και πολλών άλλων.
PIKO MP Plus
Ο μονοφασικός PIKO MP Plus καλύπτει τις κατηγορίες ισχύος 1,5 – 5 kW. Το μεγάλο εύρος τάσης εισόδου από 75 έως 750 Volt με μέγιστο ρεύμα εισόδου 13 Ampere επιτρέπει πολλές εναλλακτικές για τη νέα γενιά Φ/Β πλαισίων 400 W. Έτσι, με τον PIKO MP plus 4.6-2 μπορούν να συνδεθούν έως 16 Φ/Β πλαίσια 400 W της νέας γενιάς σε ένα String.

Επομένως, ο PIKO MP plus είναι η ιδανική λύση για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις σε μικρές επιφάνειες στέγης διαδοχικά κτισμένων κατοικιών, μονοκατοικιών, γκαράζ και υπόστεγων στάθμευσης. Ο PIKO MP plus είναι συμβατός με τη νέα γενιά Φ/Β πλαισίων 400 W πολλων κατασκευαστών, όπως Axitec, JA Solar, Luxor, Solar Fabrik, Suntech, Trina και πολλών άλλων.
PIKO CI
Με τον PIKO CI, ο οποίος διαθέτει 3 μοντέλα ισχύος από 30 έως 60 kW και εύρος τάσης MPP από 200 έως 960 Volt, μπορούν να συνδεθούν έως 23 Φ/Β πλαίσια 400 W της νέας γενιάς ανά Φ/Β στοιχειοσειρά. Σε αυτήν την περίπτωση είναι εφικτές οι συνδέσεις έως και δύο String ανά MPP-Tracker. Το μέγιστο ρεύμα εισόδου στην είσοδο DC ανέρχεται σε 18 Ampere.

Ο PIKO CI είναι η καλύτερη επιλογή για κάθε επιχείρηση. Στη βιομηχανία, στη βιοτεχνία, ή σε υπαίθριες επιφάνειες – ο PIKO CI επιτυγχάνει την καλύτερη απόδοση. Ο PIKO CI είναι συμβατός με τη νέα γενιά Φ/Β πλαισίων 400 W πολλών κατασκευαστών, όπως Axitec, JA Solar, Luxor, Solar Fabrik, Suntech, Trina και πολλών άλλων.
PIKO 12-2
Και ο PIKO 12-20 με ένταση ρεύματος εισόδου έως 20 Ampere προσφέρει τη δυνατότητα επεξεργασίας της υψηλότερης ισχύος της νέας γενιάς Φ/Β πλαισίων 400 W. Αυτή η έκδοση αντιστροφέα προβλέπεται για τριφασική τροφοδοσία και με έως και 3 MPP-Tracker είναι κατάλληλη για ευέλικτες διαμορφώσεις στη στέγη.

Το μεγάλο εύρος τάσης εισόδου και τα έως τρία MPP-Tracker που λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο, επιτρέπουν τον ευέλικτο σχεδιασμό των String με έως 19 Φ/Β πλαίσια 400 W της νέας γενιάς. Έτσι, μπορούν να συνδεθούν String ποικίλου μήκους, με διαφορετικό αριθμό και τύπο Φ/Β πλαισίων. Ο PIKO 12-20 είναι συμβατός με τη νέα γενιά Φ/Β πλαισίων 400 W πολλών κατασκευαστών, όπως Axitec, JA Solar, Luxor, Solar Fabrik, Suntech, Trina και πολλών άλλων.
Για περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα της KOSTAL, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το ελληνικό γραφείο:
  1. KOSTAL Solar Electric Ελλάς
  2. Τηλέφωνο: +30 2310477555
  3. Email: [email protected]