Τεράστια προβλήματα, τα οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμη και σε ακύρωση μεγάλων επενδύσεων, μπορεί να δημιουργήσει η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) κ. Παναγιώτης Λαδακάκος.
Μιλώντας στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ο κ. Λαδακάκος εξέφρασε την ανησυχία του σχετικά με την επικείμενη τροποποίηση του ισχύοντος Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) που είχε εγκριθεί με υπουργική απόφαση από τον Γιώργο Σουφλιά (49828/3 Δεκεμβρίου 2008). Μάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, το ισχύον πλαίσιο λειτουργεί χωρίς προβλήματα, με τη “σφραγίδα” του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Ωστόσο το πλαίσιο του Σουφλιά δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την παράμετρο της βιοποικιλότητας. Οι συνεργάτες του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Σταθάκη, που έχουν επωμιστεί το έργο της αναθεώρησης του χωροταξικού για τις ΑΠΕ, αυτήν την περίοδο συντάσσουν τις προδιαγραφές, στις οποίες θα πρέπει να …πατήσουν στη συνέχεια οι μελετητές προκειμένου να συντάξουν το νέο κείμενο για τη χωροθέτηση των έργων ΑΠΕ. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) θέλει να εισάγει στο νέο χωροταξικό κριτήρια για την προστασία της βιοποικιλότητας, ώστε να εξαλειφτούν οι κίνδυνοι για την ορνιθοπανίδα.
Σήμερα το χωροταξικό προκρίνει συγκεκριμένες περιοχές (π.χ. Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας, Περιοχές Αιολικής Καταλληλότητας) όπου μπορούν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες συγκεκριμένης ισχύος.
Το σκεπτικό των συμβούλων του υπουργού – σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΕΝ – είναι να μην καθοριστούν στο νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ συγκεκριμένες ζώνες υποδοχής αιολικών πάρκων αλλά να τεθούν κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να πληροί μια περιοχή ώστε να επιτρέπεται η εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Όπως λένε χαρακτηριστικά, στόχος είναι αφενός να μη λειτουργούν περιοχές ως «μονοκαλλιέργειες» αιολικών και αφετέρου να προχωρήσουν τα έργα ΑΠΕ που συχνά μπλοκάρονται, μετά από προσφυγές της τοπικής κοινωνίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΕΤΑΕΝ ο στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας (20% έως το 2020) είναι αδύνατο να επιτευχθεί καθώς απαιτούνται 4.000 μεγαβάτ ΑΠΕ εντός της επόμενης τριετίας (2018 – 2020). Αυτό όπως είπε χαρακτηριστικά είναι ανέφικτο «εκτός αν συμβεί ένα θαύμα». 
Μάλιστα, στην Ελλάδα πρέπει το 2020 η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ να καλύπτει το 40% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Όμως, όπως καταδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το 2017, το μερίδιο των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή μαζί με τα υδροηλεκτρικά είναι 27 %. Όσο για τον στόχο του 2030, όπως υπογράμμισε ο κ. Λαδακάκος, απαιτείται από την Ελλάδα σημαντική προσπάθεια για έγκαιρο και αποτελεσματικό σχεδιασμό σε όλα τα επίπεδα, με έμφαση στις μεγάλες επενδύσεις παράλληλα με την προώθηση τοπικών πρωτοβουλιών.

Γράφει η Μάχη Τράτσα – Πηγή: www.tovima.gr