Με κοινό στοχο τη δημιουργία ενός χαρτοφυλακίου για την υλοποίηση περισσότερων από 500 MW ισχύος ηλιακών έργων στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και για επενδύσεις σε κοινότητες στις πρώτες γραμμές της κλιματικής αλλαγής, θα συνεργαστούν οι εταιρείες Sol Systems και Microsoft, όπως ανακοίνωσαν την περασμένη Τρίτη.
Η Sol Systems με έδρα την Ουάσινγκτον, D.C., θα χρηματοδοτήσει, θα αναπτύξει και θα λειτουργήσει τα νέα ηλιακά έργα, τα οποία θα προσθέσουν στα υπάρχοντα 1 gigawatts της ηλιακής ενέργειας σε λειτουργία ή κατασκευή.
Το χαρτοφυλάκιο αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση ανανεώσιμων πηγών ακόμη από τη Microsoft, η οποία σχεδιάζει να φτάσει σε «αρνητικό άνθρακα» έως το 2030 και έως το 2050 να αφαιρέσει περισσότερο άνθρακα από ό, τι έχει εκπέμψει ιστορικά.
Ενώ από μόνο του, το μέγεθος του χαρτοφυλακίου είναι αξιοσημείωτο, η συνεργασία είναι επίσης μοναδική για την έμφαση που δίνει στην κοινοτική συμμετοχή.
Σε αντίθεση με πολλές εταιρικές ανανεώσιμες αγορές, οι οποίες έχουν γίνει σημαντική κινητήρια δύναμη για νέες ηλιακές και αιολικές προσθήκες, η συνεργασία Microsoft και Sol Systems δίνει έμφαση στον αντίκτυπο της κοινότητας.
Τα έργα σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα τοποθετηθούν σε «κοινότητες με λιγότερους πόρους», που επηρεάζονται δυσανάλογα από τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή.
Οι εταιρείες δεν ανέφεραν λεπτομερώς πώς θα επιλέγονταν αυτές οι κοινότητες, αν και η Sol Systems έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε κοινότητες που έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία του κορονωϊού.