Εντατικές είναι οι προσπάθειες που καταβάλει το ΥΠΕΝ για περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ, όπως έκανε γνωστό η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου από το βήμα του 4ου Συνεδρίου για τις ΑΠΕ και την Αποθήκευση Ενέργειας που διοργανώνει το energypress.gr.
Όπως έκανε γνωστό, στους άμεσους σχεδιασμούς είναι τα εξής τρία προγράμματα για ΑΠΕ: Το πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες με 60% επιδότηση. Επιπλέον, προβλέπονται 160 εκατομμύρια για φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής στις επιχειρήσεις, ενώ επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ προβλέπονται για ενεργειακές κοινότητες των δήμων, για τη μείωση του κόστους στους δήμους και τους ευάλωτους καταναλωτές.
Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, επιπλέον μέτρα λαμβάνονται για διεύρυνση του ηλεκτρικού χώρου και για τη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ, με τρεις βασικές κατευθύνσεις: Περισσότεροι σταθμοί με βάση τις υφιστάμενες δυνατότητες, Fast track για αναβάθμιση δικτύου και υποδομές αποθήκευσης. «Θα βρισκόμαστε στο πλευρό των επενδυτών προκειμένου να λύνουμε τα προβλήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζονται οι σχετικές διαδικασίες και σύντομα θα ανακοινωθεί ένας ακόμα διαγωνισμός για ΑΠΕ, ενώ ήδη προβλέπονται 116 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον ΔΕΔΔΗΕ. Όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας, απαιτούνται έργα για 2,5 – 3 GW, ενώ ήδη υπάρχει η έγκριση της Κομισιόν για το σχήμα της στήριξης του πρώτου «κύματος» απαιτούμενων έργων.
Αυτές οι μονάδες αποθήκευσης θα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2025. «Γίνονται ήδη ενέργειες προς την DG Comp για να αυξηθεί η χωρητικότητα», σημείωσε.
Όπως είπε η κ. Σδούκου: «Πάμε σε πιο αυξημένη φιλοδοξία στους κλιματικούς στόχους του ΕΣΕΚ μέχρι το 2030, θα ενσωματώσουμε στόχους μέχρι το 2040 για να φθάσουμε μέχρι την κλιματική ουδετερότητα του 2050».
Στόχος είναι να έχουμε ξεκάθαρους στόχους και τους πόρους, καθώς προβλέπονται σημαντικά κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενώ, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε αναλυτικά τους νέους στόχους», όπως είπε η γενική γραμματέας.
«Μέχρι του 2026 θα έχουμε εγκαταστήσει 20 γιγαβατ, ενώ έχουμε να διαχειριστούμε επιπλέον 21 γιγαβατ ηλεκτρικό χώρο», όπως είπε. Παράλληλα, προωθείται και το Πληροφοριακό Σύστημα ΑΠΕ (ΠΣΑΠΕ), με το οποίο θα ψηφιοποιηθούν όλες οι αποφάσεις και το αδειοδοτικό υλικό από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις. «Η πολιτεία μαζί με την αγορά θα καταφέρει να υλοποιήσει όλα αυτά που έχουμε στόχο να κάνουμε», κατέληξε.