Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη γίνεται το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη η τελετή για την έναρξη της επένδυσης των ομίλων ΔΕΗ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και Κοπελούζου για τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο.
Η ΔΕΗ θα κατέχει το 51% της εταιρείας «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης», η ΔΕΠΑ Εμπορίας το 29% και ο όμιλος Κοπελούζου το 20%. Η νέα μονάδα, ισχύος 840 MW θα εγκατασταθεί στη ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης με στόχο να λειτουργήσει στο τέλος του 2025.
Θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από τον πλωτό τερματικό σταθμό (FSRU) Αλεξανδρούπολης της GasTrade, επιτυγχάνοντας μεγάλες εξοικονομήσεις, χωρίς ρίσκο εφοδιασμού. Παράλληλα, βρίσκεται κοντά στους βόρειους γείτονές μας και μπορεί να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια.
Στη γειτονική Κομοτηνή είναι ήδη υπό κατασκευή η μονάδα των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, ισχύος 877 MW, με αντίστοιχες φιλοδοξίες εξαγωγικής παρουσίας, ενώ σύντομα θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία και η μονάδα που κατασκεύασε η Mytilineos στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας, ισχύος 876,6 MW.
Οι τρεις νέες επενδύσεις, συνολικής ισχύος 2,7 GW, μαζί με την πιο σύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ, την «Πτολεμαΐδα 5», που τίθεται αυτές τις ημέρες σε εμπορική λειτουργία, αναμένεται να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, μαζί με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τα συστήματα αποθήκευσης. Ειδικά η Πτολεμαΐδα 5, αναμένεται να μετατραπεί και να λειτουργεί από το 2031 με φυσικό αέριο (με δυνατότητες χρήσης υδρογόνου) και συνολική ισχύ 1.000 MW.
Το φυσικό αέριο έχει έναν καίριο ρόλο να παίξει
Όπως δήλωσε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, κ. Γιώργος Στάσσης κατά την υπογραφή της συμφωνίας για τη μονάδα της Αλεξανδρούπολης, «με δεδομένο ότι οι σημερινές τεχνολογίες μακροχρόνιας αποθήκευσης ενέργειας είναι είτε πολύ ακριβές είτε βρίσκονται σε ερευνητικό στάδιο, το φυσικό αέριο έχει έναν καίριο ρόλο να παίξει».
Για την ακρίβεια, όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα, τόσο περισσότερο απαραίτητη θεωρείται, για την εξασφάλιση επάρκειας, η λειτουργία συμβατικών μονάδων με φυσικό αέριο ή λιγνίτη. Σήμερα στο ηλεκτρικό σύστημα είναι εγκατεστημένες μονάδες φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 5,2 GW, που θα αυξηθούν σε 7,9 GW με την υλοποίηση των νέων μονάδων.
Στα σχέδια υπάρχει και η επένδυση της HelleniQ Energy, μέσω της Elpedison, για την κατασκευή νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Θεσσαλονίκη καθώς το 2035 αναμένεται, με βάση τη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ, η απόσυρση της μονάδας φυσικού αερίου που λειτουργεί σήμερα στη συμπρωτεύουσα.
Τελική επενδυτική απόφαση (FID) για τη συγκεκριμένη μονάδα δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα με τη διοίκηση του ομίλου να ξεκαθαρίζει πρόσφατα πως όλα θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια ζωής του φυσικού αερίου ως καύσιμο για ηλεκτροπαραγωγή αλλά και τους μηχανισμούς λειτουργικής ενίσχυσης των μονάδων φυσικού αερίου, που επισημαίνονται και στη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ. Σημειώνεται πως το 2035 αναμένεται να αποσυρθούν και άλλες μονάδες φυσικού αερίου όπως η «Λαύριο 5» της ΔΕΗ, ισχύος 550 MW, η μονάδα της ΔΕΗ στην Κομοτηνή (477 MW), κ.α.
Στη μελέτη επάρκειας του ΑΔΜΗΕ μέχρι το 2034 τονίζεται πως καμία μονάδα δεν θα αποσύρεται αν δεν έχει εξασφαλιστεί η αντικατάστασή της με μονάδα αντίστοιχης ισχύος. Όπως φαίνεται από την επιλογή των τοποθεσιών για τις νέες μονάδες, εκτός από την ασφάλεια εφοδιασμού, κρίσιμο ρόλο για τις επενδυτικές αποφάσεις διαδραματίζουν και οι δυνατότητες εξαγωγής σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία.

Γράφει ο Φώτης Κόλλιας – Πηγή: powergame.gr