Τα σχέδια για τη δημιουργία του μεγαλύτερου έργου ηλιακής ενέργειας στον κόσμο έχουν ακυρωθεί, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Η Σαουδική Αραβία λέγεται ότι εργάζεται για μια νέα, διαφορετική στρατηγική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται κυβερνητικούς αξιωματούχους της Σαουδικής Αραβίας, τα σχέδια αυτά έχουν πλέον εγκαταλειφθεί και κανείς δεν εργάζεται ενεργά για το έργο.
Αντ ‘αυτού, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Σαουδική Αραβία εργάζεται για μια νέα “πιο πρακτική” στρατηγική ανανεώσιμης ενέργειας, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί κάποια στιγμή αυτό το μήνα.
Τον προηγούμενο Μάρτιο, o CEO της Softbank, Masayoshi Son, είχε δηλώσει ότι το μεγάλο αυτό έργο θα περιλαμβάνει, εκτός από τα ηλιακά συστήματα, και την κατασκευή εξοπλισμού και την αποθήκευση μπαταριών με τη δυνατότητα δημιουργίας έως 100.000 θέσεων εργασίας και εξοικονόμησης κόστους ενέργειας ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η SoftBank είχε αρχικά την πρόθεση να επενδύσει τα κεφάλαια μέσω του Vision Fund – του μεγαλύτερου ταμείου επενδύσεων τεχνολογίας, που έχει ποτέ υποστηριχθεί από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εταιρείες όπως η Apple, η Sharp και η Foxconn.
Σε πρώτη πρώτη φάση, αναμενόταν να επενδυθούν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την εγκατάσταση 7,2 GW νέας χωρητικότητας σε διάστημα δύο ετών.

Πηγή: insider.gr