O Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) προετοιμάζει το έδαφος της αναζήτησης διεθνών συνεργασιών για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης, εφόσον του ανατεθεί το έργο από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει ξεκινήσει προκαταρκτικές επαφές με άλλους ευρωπαίους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς. Στη λίστα των επαφών του ΑΔΜΗΕ, δείχνει να περιλαμβάνεται ο όμιλος Elia, που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο Βέλγιο.
Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ είναι ανοικτή στις συνεργασίες και τις συμπράξεις με αξιόπιστους εταίρους, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη. Υπό αυτή την έννοια, κύκλοι προσκείμενοι στον ΑΔΜΗΕ, εκτιμούν πως μόλις αναλάβει το έργο, θα εξετάσει άμεσα την προοπτική σύμπραξης με εταιρείες και φορείς με ειδικό βάρος στην αγορά. 
Παράλληλα, ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει την προετοιμασία του ώστε να είναι πλήρως έτοιμος να ελέγξει τις διαδικασίες κατασκευής της διασύνδεσης, αμέσως μόλις του ανατεθεί το έργο. Έτσι, βρίσκεται, ήδη, σε επαφή με ελληνικές τράπεζες ώστε να υποβάλει τη σχετική Επιστολή Προθέσεων εφόσον απαιτηθεί από τις εξελίξεις. Επίσης, έχει ήδη καταθέσει στην ΡΑΕ τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, ενώ ετοιμάζεται να συντάξει και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η ανάθεση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττική-Κρήτη στον ΑΔΜΗΕ αποτελεί μία από τις επιλογές που έχει η ΡΑΕ για την κατασκευή του έργου, έπειτα από το οριστικό αδιέξοδο στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Διαχειριστή και την κοινοπραξία Euroasia Interconnector.