Εντός των ημερών αναμένεται να κοινοποιηθεί στο ΓΕΜΗ η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, η οποία θα έχει ως σκοπό την κατασκευή της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης. Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της ΔΕΘ ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης, η εταιρεία θα ονομαστεί Αριάδνη και θα έχει αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 200 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η ΡΑΕ εισηγήθηκε στον ΑΜΔΗΕ να προχωρήσει στη δημιουργία της εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα είναι ανοιχτή και στη συμμετοχή άλλων διαχειριστών ή κοινοπραξιών στο έργο με προϋπολογισμό 1 δις ευρώ που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης.
Προκειμένου μάλιστα να μη χαθεί χρόνος, αποφασίστηκε η άμεση δημιουργία της εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα αρχίσει να τρέχει θέματα αδειών, περιβαλλοντικών και τεχνικών μελετών του έργου, ακόμη και εάν δεν έχει πλήρως ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με το ποιοι θα συμμετάσχουν στην κατασκευή του έργου.
Υπενθυμίζεται ότι στο έργο εξετάζεται με παρότρυνση της ΕΕ να εισέλθει ως μέτοχος και η κοινοπραξία Euroasia Interconnector, η οποία προωθεί το έργο της διασύνδεσης Ισραήλ, Κύπρος Ελλάδα, με μετοχικό ποσοστό έως 39% (το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών προβλέπεται να διατηρηθεί από τον ΑΔΜΗΕ), ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 10% θα μπορεί να διατεθεί σε κάποιον άλλον Ευρωπαίο διαχειριστή εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον (πχ από τη Βελγική Elia).
Το κρίσιμο χρονικό διάστημα είναι μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου, καθώς μέχρι τότε έχει δοθεί σχετικό χρονικό περιθώριο και από την Κομισιόν ώστε να αποφασίσει η κοινοπραξία του Euroasia για την είσοδο της ή όχι στο SPV του ΑΔΜΗΕ.
Το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης αναμένεται να έχει συνολική ισχύ 700MW και σχεδιάζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2022.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr